Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 9 december 2003

Op dinsdag 9 december 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen.

Overdracht eigendom water aan het Hoogheemraadschap van Schieland Op grond van het raadsbesluit van 18 september 1995 is door de gemeente Capelle aan den IJssel en door het Hoogheemraadschap van Schieland op 11 december 1995 de overeenkomst ondertekend met betrekking tot de overdracht van het waterkwantiteitsbeheer. In artikel 3 van deze overeenkomst is bepaald dat partijen nadere afspraken zullen maken over de eigendomsoverdracht van het water en dat deze overdracht om niet zal plaatsvinden. Het college heeft nu besloten om over te gaan tot de overdracht van het eigendom van water aan het Hoogheemraadschap van Schieland met een totale oppervlakte van 838.274 m2 voor een totale prijs van 1,--. Het presidium wordt verzocht om de commissie Ruimte te informeren over dit besluit via de mededelingenlijst.

Vrijstellingsprocedure herinrichting Vuykterrein Het plan voor de herontwikkeling van het Vuykterrein past niet binnen het huidige bestemmingsplan. Om het plan toch te kunnen realiseren dient vrijstelling van het bestemmingsplan te worden verleend. Daartoe dient een art 19 lid 1 WRO procedure te worden gevolgd (een zogenaamde zelfstandige projectprocedure). Het college heeft besloten de raad voor te stellen een dergelijke vrijstellingsprocedure te volgen. Verder vraagt het college aan de raad in dit specifieke geval de bevoegdheid tot besluitvorming in het kader van de vrijstellingsprocedure aan het college te delegeren. Dit levert een aanzienlijke tijdwinst op in vergelijking met de gangbare procedure waarbij de raad beslissingsbevoegd is. Na een positief advies van de cie. Ruimte over de te voeren vrijstellingsprocedure zal voor het herinrichtingsplan een inspraakprocedure worden gevolgd. Het presidium wordt verzocht het voorstel te agenderen voor de vergaderingen van de commissie Ruimte en de gemeenteraad.

Opleggen aanlijn- en muilkorfgebod
Het college heeft besloten een hond van het ras Mastino Napolitana met onmiddellijke ingang een permanent aanlijn- en muilkorfgebod op te leggen. De eigenaar van de hond wordt in de gelegenheid gesteld om haar zienswijze te geven op dit besluit.

Verhoging erfpachtcanon s-Gravenweg 104
Het college heeft besloten de erfpachtcanon m.b.t. de erfpachtovereenkomst met De Bloemenplantage B.V., inzake perceel A 6313, per 1 januari te verhogen tot 4.290,-- per jaar.

Uitstel wetsvoorstel dualisering medebewindswetgeving Het college zal de commissie Bestuurszaken per brief laten weten dat de aanpassing van een groot aantal gemeentelijke verordeningen wordt uitgesteld. De aanpassing van de verordeningen is nodig als de wet dualisering gemeentelijke medebewindswetgeving in werking treedt. De behandeling van dit wetsvoorstel heeft echter vertraging opgelopen in de Tweede Kamer. Momenteel is nog niet duidelijk hoe de wet gaat luiden. Daarom heeft het voorbereiden van aanpassingen in regelingen geen zin.

Indexering bijdrage aan Stadsregio
Het college stemt in met de door de regiogemeenten voorgestelde indexering van de bijdrage aan de Stadsregio. De indexering wordt gekoppeld aan de uitgangspunten die ook gelden voor de algemene uitkering. Daarnaast zal een verrekening worden toegepast over het lopende jaar, omdat het gaat over onzekere toekomstige percentages. Het college heeft eveneens ingestemd met de brief die de gemeente Schiedam hierover zal sturen aan de Stadsregio namens alle regiogemeenten.

Reactie op webscan gemeentelijke website door PriceWaterhouseCoopers
Als onderdeel van de jaarrekening 2002 is dit jaar naast het accountantsverslag en de accountantsverklaring de gemeentelijke website (gratis) onderzocht door PriceWaterhouseCoopers. De webscan is aangeboden aan de Rekeningcommissie. Het college heeft ingestemd met de reactie op deze webscan aan de Rekeningcommissie. In deze reactie wordt medegedeeld dat de resultaten van het onderzoek hebben geleid tot het opstellen van actiepunten. Zo wordt er op dit moment gewerkt aan een kleine restyle-actie. Het volledig restylen gebeurt in 2004. Daarnaast wordt in het eerste kwartaal de zoekfunctie prominenter op de site geplaatst en wordt er een sitemap gemaakt. De toegepaste formulieren op de site werden in 2003 al deels omgezet naar webformulieren, hiermee wordt in 2004 verdergegaan. Daarnaast wordt er in 2004 een Stadsideeënbus opgezet. Eveneens volgend jaar wordt er een anderstalig deel aan de website toegevoegd. Na invoering van de webformulieren gaat de gemeente gebruikmaken van Secure Sockets Layer, ter bevordering van de beveiliging van persoonsgegevens. Tenslotte zal begin 2004 een privacystatement op de site worden opgenomen.

Fusie tussen Waterbedrijf Europoort en DELTA Water Bedrijf Het Waterbedrijf Europoort (WBE) en DELTA Waterbedrijf (DWB) willen per 1 januari 2004 fuseren. Het college heeft ingestemd met deze fusie, onder voorbehoud dat de belangen van de gemeente als aandeelhouder in de NV Eneco niet geschaad worden. Het besluit wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.

Internationaal project om discriminatie te voorkomen en bestrijden Het college heeft ingestemd met de participatie van de gemeente Capelle aan den IJssel in de eerste fase van het Europese project Monitoring and Empowerment Tools for Advocacy (META). Door deel te nemen aan dit project kunnen de knelpunten in beeld worden gebracht die het betreden van de arbeidsmarkt voor sommige doelgroepen belemmeren. Deelname aan het project heeft een directe relatie met de invoering van de Wet Werk en Bijstand, die beoogt werklozen zo snel mogelijk naar werk te leiden. Het college stemt in met het beschikbaar stellen van 800 uit het budget Oudkomers als cofinanciering. Wethouder René Binnendijk wordt gemandateerd om de letter of commitment voor de eerste fase te ondertekenen.

Integrale pandenaanpak
Op de veiligheidsconferentie in Renesse op 16 en 17 september 2003 was veel draagvlak voor een integrale aanpak van overlastgevende panden en locaties. Het college deze aanpak daarom vastgesteld als instrument om overlastgevende panden en locaties aan te pakken.