Kema NV / Stichting TNO Keurwerk


KEMA

Verbetering leveringszekerheid hoeft niet

Het niveau van leveringszekerheid van elektriciteit mag blijven zoals het is. Huishoudens en bedrijven hebben geen geld over voor een betere leveringszekerheid. Bij mogelijke veranderingen geven de huishoudens de voorkeur aan kortere onderbrekingen, zelfs als ze iets vaker zouden optreden. Dat blijkt uit een studie die KEMA als onderdeel van een breder onderzoek (PREGO) ten behoeve van netbeheerders uitvoerde.

In samenwerking met de consumentenbond, VEMW (Vereniging voor Energie, Milieu en Water), midden- en kleinbedrijven en
elektriciteitsproducenten heeft KEMA geïnventariseerd wat de wensen zijn op het gebied van leveringszekerheid. Ook de industrie en grootschalige verbruikers van elektriciteit willen de leveringszekerheid graag zo houden als het is. Bij hun keuze van aansluitvoorwaarden speelt overigens het aantal onderbrekingen sterker dan de prijs. Voor de elektriciteitsproducenten hoeft de betrouwbaarheid niet beter te zijn dan deze nu is. Maar slechter mag ook niet. Alle partijen onderstrepen het belang van een minimumnorm voor betrouwbaarheid.

Huishoudens willen een vergoeding van 10 euro per uur per huishouden als er geen levering heeft plaatsgevonden. Er zijn voor huishoudens geen significante regionale verschillen.
Ruim tweederde van het MKB (Midden- en Kleinbedrijf) wil bij een verdubbeling van het huidige aantal onderbrekingen een vergoeding van 10 à 50 procent van de elektriciteitsrekening. 27 procent van het MKB wil betalen bij een halvering van het huidige aantal onderbrekingen, maar niet meer dan 5 à 10 procent. Voor de grootste groep MKB is alleen de prijs van belang bij het kiezen van aansluitvoorwaarden.

Daarnaast inventariseert KEMA wat volgens de getroffen bedrijven een reële vergoeding zou zijn voor geleden schade als gevolg van stroomonderbrekingen. De resultaten van dat deel van het onderzoek zullen door KEMA eind 2003 worden afgerond.

Deze studie valt binnen een veel breder KEMA-onderzoek: PRogramma Elektriciteitsnetwerk Gebruikers Onderzoek (PREGO). Het is een gezamenlijk project van KEMA en ECN voor netbeheerders en omvat een serie van 18 projecten op het gebied van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening.

KEMA (1927) is een internationale onderneming, gespecialiseerd in hoogwaardige technische consultancy, testen, keuren en certificeren. KEMA is onafhankelijk en werkt wereldwijd met 1600 consultants vanuit kantoren in 19 landen voor opdrachtgevers die betrokken zijn bij de (elektrische) energievoorziening en de gebruikers daarvan.

Arnhem, 10 december 2003