Gemeente Capelle a/d IJssel

Controlebezoek Librije

Op maandagavond 1 december 2003 hebben medewerkers van de gemeente Capelle aan den IJssel, politie Rotterdam-Rijnmond, Stichting Woningpartners en het Capels Zorgnetwerk een controlebezoek gebracht aan het wooncomplex Librije. Het gaat om een wooncomplex van 70 woningen waarvan 31 woningen zijn bezocht. Vanuit de woonwijk hebben diverse signalen van overlast met betrekking tot de leefbaarheid en veiligheid gemeente en politie bereikt. Die hebben geleid tot het uitvoeren van de gezamenlijke controle in juist dit wooncomplex die als hot spot wordt gekenmerkt.

Integrale pandenaanpak
In het collegewerkplan 2002-2006 heeft het college van burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel leefbaarheid en veiligheid uitgeroepen tot de centrale themas. Samen met de inwoners wil het bestuur ervoor zorgen dat Capellenaren zich meer dan ooit thuis voelen in hun stad. Van de inwoners wordt verwacht dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en niet aan de zijlijn blijven staan. Het college vindt dat burgers elkaar weer moeten aanspreken op onaangepast gedrag. Tegelijkertijd is het college zich ervan bewust dat de overheid de taak heeft om hiervoor het klimaat te scheppen.

Bij de aanpak van overlastgevende panden of locaties in de gemeente zijn veel partners betrokken. Elke partner had tot nu toe zijn eigen aanpak van de problematiek en volgde hierbij ook zijn eigen prioriteitstelling. Hierdoor vond de handhaving geografisch en in tijd gezien versnipperd plaats. Dit was vaak niet succesvol, omdat elke keer slechts een deel van het probleem werd aangepakt.

Bij een integrale aanpak gaat het vooral om de samenwerking tussen de partners. Zij zetten zich samen in op dezelfde locatie. Al in de voorbereidingsfase wisselen zij (mits toegestaan) informatie uit, waardoor iedereen alle facetten van het probleem kent en de aanpak optimaal kan zijn. Bovendien geeft een gezamenlijke aanpak een duidelijk signaal af naar betrokkenen en de omgeving: de overheid treedt daadkrachtig op tegen het niet naleven van de regels, verpaupering, het onveiligheidsgevoel en de onveiligheid. Door de gekozen aanpak zien burgers dat de overheid optreedt, binnentreedt en dat vooral in gezamenlijkheid doet.

Actie Librije
Tijdens de controle heeft de gemeente Capelle aan den IJssel onder andere gecontroleerd of gemeentelijke gegevens overeenkomen met de feitelijke situatie op een woonadres. Bovendien wilde de gemeente ten behoeve van de gemeentelijke basisadministratie constateren of de bezochte woningen rechtmatig worden bewoond. Van vier woningen wordt verder uitgezocht of de bewoners er rechtmatig of onrechtmatig wonen.
De sociale recherche controleerde of uitkeringen rechtmatig worden genoten. In ieder geval 3 uitkeringen zijn als gevolg van deze controle stopgezet.

De Milieupolitie draagt zorg voor de aanpak van het ongeoorloofd achterlaten van afval en controleerde op mogelijk verontreinigde locaties in de wijk. De medewerkers van de afdeling Bouw- en Woningtoezicht bekeken mogelijke gevaarlijke bouwtechnische situaties. De wijkteams Capelle-Noord en Capelle-Zuid van de politie Rotterdam-Rijnmond hebben tijdens deze actie één aanhouding verricht. Stichting Woningpartners heeft bewoners aangesproken op binnengekomen overlastklachten.

Het team is bijgestaan door medewerkers van het Capels zorgnetwerk die zorgden voor de eerste opvang van personen die werden aangetroffen in een zorgwekkende situatie of die aangaven op bepaalde gebieden in het maatschappelijk leven hulp nodig te hebben.

De gemeente zal samen met de veiligheidspartners deze nieuwe aanpak van hot spots voortzetten.