Nederlands Verbond van de Groothandel


Persbericht

Den Haag, 8 december 2003

Commissie: ondemocratische handelspolitiek?

In haar streven om haar voorstellen tot het invoeren van antidumpingrechten meer kans te geven wil de Europese Commissie stemonthoudingen gaan tellen als vóórstem.

Deze wijziging in de stemprocedure maakt onderdeel uit van een breder voorstel dat de Commissie meer macht moet geven bij de invoering van extra invoerheffingen als gevolg van vermeende dumping. Als dit doorgaat kan een voorstel alleen worden tegengehouden als er een echte meerderheid tegen is. In de praktijk zijn er echter altijd een aantal lidstaten die geen belang in de kwestie hebben en die dat tot uitdrukking brengen dmv een stemonthouding. Hierdoor zijn er soms te weinig lidstaten vóór om het Commissievoorstel te kunnen aannemen.

In de door de Commissie gewenste situatie kan het voorkomen dat een voorstel, dat een ernstige verstoring van het handelsverkeer in de betreffende branche tot gevolg kan hebben, wordt aangenomen zonder dat er ook maar één echte vóórstem is. Dit zal het geval zijn indien er meer onthoudingen dan tegenstemmen zijn.

Voor het Nederlands Verbond van de Groothandel is dit onacceptabel. Het NVG meent dat eea ondemocratisch is en zeker niet in het belang van de Gemeenschap. Een voorstel dat een impact op de markt heeft zoals dat bij antidumping vaak het geval is, moet toch alleen maar aangenomen worden als een meerderheid van de lidstaten ook daadwerkelijk vóór is.

Het NVG heeft een dringend beroep gedaan op het Ministerie van Economische Zaken om alles in het werk te stellen om de geschetste dreiging af te wenden.

Een eenvoudig niet meetellen van onthoudingen ligt volgens het NVG veel meer voor de hand. Maar zelfs als onthoudingen worden geteld als tegenstemmen is dat, op de gronden zoals hierboven is aangegeven, beter te verdedigen dan de weg die de Commissie verkiest.

Door het instellen van antidumpingrechten probeert de Commissie de Europese industrie in de betrokken branche te beschermen tegen goedkopere invoer van buiten de Europese Unie.

Voor verdere informatie:

Nederlands Verbond van de Groothandel

Henry J.J. Kruiper

t. 070 - 3546811

f. 070 - 3512777

www.nvg.nl

hkruiper@nvg.nl

Adriaan Goekooplaan 5 - 2517 JX Den Haag

Postbus 29822 - 2502 LV Den Haag