Socialistische Partij

HBO daalt in kwaliteit; OCW kijkt toe


09-12-2003 * De kwaliteit van het Hoger Beroepsonderwijs holt achteruit, maar het ministerie doet niets. Ook na alarmerende berichten van de HBO-Raad blijft het stil rond OCW. SP-Kamerlid Fenna Vergeer roept op tot een drastische koerswijziging.

Fenna Vergeer In het rapport Zuinig op de toekomst van de Stichting Vangnet HBO staan schokkende feiten over de kwaliteit van het HBO. Vergeer is verbijsterd over de passiviteit van staatssecretaris Nijs: In het rapport is te lezen dat het aantal studenten per docent de afgelopen tien jaar met 20 procent is gestegen. Daardoor zijn er veel minder contacturen en dat leidt weer tot minder studierendement. Nijs kan dit niet meer afdoen met een beroep op de autonomie van de instellingen.

Vergeer is verontrust over het huidige systeem van visitatie in combinatie met tekortschietende financiering, waardoor problemen niet aan het licht komen. In het rapport van het Vangnet HBO staat een onthutsende verklaring: Zolang knijpen in de onderwijsprocessen mogelijk is zonder dat er alarm geslagen wordt bij de visitaties, gaat men ermee door. En niemand durft het risico te nemen dat visitaties mislukken, want daar hangt de bekostiging van de opleidingen van af. Dus onderneemt niemand actie om deze spiraal te doorbreken en de kat aan de bel te binden.

In antwoord op eerdere vragen van Vergeer over hogeschool InHolland , schrijft Nijs dat niet is gebleken dat de kwaliteit van de opleidingen is gedaald. Vergeer is ervan overtuigd dat Nijs niets zal horen over kwaliteitsdaling, zolang de instellingen afhankelijk zijn van een positieve beoordeling. Het Kamerlid wil dat er snel maatregelen worden genomen tegen dit sluipende proces: Door het tekort aan middelen voeren sommige hogescholen harde bezuinigingen door. Docenten worden ontslagen en studenten ontvangen minder onderwijs.

Om een eind te maken aan het kwaliteitsverlies, pleit Vergeer voor een grondige herziening van het huidige stelsel dat aanzet tot concurrentie en massaliteit. Het Kamerlid wil dat hogescholen voortaan op grond van kwaliteit en begeleiding worden bekostigd. In combinatie met voldoende bekostiging zal een eind komen aan de huidige verhullende praktijken. Daarnaast pleit Vergeer voor meer transparantie over kwaliteitsindicatoren zoals het aantal conctacturen. Dat is nodig voor een goed geïnformeerde medezeggenschap, opdat het management niet zonder inspraak allerlei vergaande besluiten kan nemen.

zie ook Overzicht Kamervragen Fenna Vergeer