Het Nederlandse Rode Kruis

07 december 2003
Mappa Mondo Haaglanden 1 jaar!

"Kun je me laten zien waar de speelhoek is?" vraagt verslaggever Erik van Hart van Nederland. Een beetje schuchter loopt Nanne voor Erik uit naar de als speelhoek ingerichte ruimte. "Kijk maar, daar is het," zegt Nanne, op de hielen gevolgd door cameraman Tom.

Oogje
De filmploeg van SBS6 was op 9 december aanwezig in het Mappa Mondohuis, speciaal voor de eerste verjaardag van het huis voor ernstig zieke kinderen in Rijswijk. Nanne Koene is zes jaar oud en logeert er geregeld. Nanne heeft de ziekte van Lennox Gastaut, een hersenbeschadigende vorm van epilepsie. Daardoor moet er altijd een oogje op haar worden gehouden. De belasting voor het gezin Koene is groot.

Bijtanken
Ondertussen heeft verslaggever Erik ook Nanne´s broertje Berend (9) geïnterviewd. Die vindt het natuurlijk allemaal reuze interessant, wat er vandaag gebeurt. Hij heeft morgen op het schoolplein wel een heel indrukwekkend verhaal te vertellen. Toch is het voor Berend niet altijd gemakkelijk dat zijn zusje zoveel aandacht nodig heeft. Ook daarom is het Mappa Mondohuis voor dit gezin een uitkomst. Moeder Marlène: "Zonder Mappa Mondo zou het veel moeilijker zijn om Nanne thuis te laten wonen. Mappa Mondo betekent echt een paar dagen bijtanken."

De filmploeg is van te voren gewaarschuwd dat Nanne een heel verlegen meisje is. Toch lijkt het alsof ze het wel interessant vindt allemaal. Ze geeft met een voorzichtig lachje antwoord op de vragen die Erik stelt. En als ze dan ook nog de microfoon mag vasthouden, dan zingt ze voor de camera zelfs bijna een liedje van K3. Net als andere meisjes van haar leeftijd.