PERSBERICHT - 2003-12-10

In het kader van Europees Jaar van mensen met een handicap

Overijssel Award 2003 voor vakantiecentrum De Imminkhoeve

Arcon Belangenbehartigers en het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT) hebben in het kader van het Europees Jaar van mensen met een handicap de Overijssel Award 2003 gezamenlijk uitgereikt aan Vakantiecentrum De Imminkhoeve in Lemele.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 9 december jl. in de studio van RTV Oost in Hengelo namen de directeur en voorzitter van deze groepsaccommodatie voor mensen met een functiebeperking, de heren Duerink en Smidt (foto), de bijbehorende onderscheiding in ontvangst.

In aanwezigheid van vele vertegenwoordigers uit zowel de toeristische als zorgsector kregen de laureaten de nodige lof toegezwaaid. Waarderende woorden waren er ondermeer van gedeputeerde Ranter, namens het College van GS in Overijssel, en van burgemeester Ten Oever, namens het gemeentebestuur van Ommen, waartoe Lemele behoort.

De Overijssel Award is een onderscheiding die in 1989 door het GOBT in het leven is geroepen om personen of organisaties die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de ontwikkeling van de toeristische sector in Overijssel in het zonnetje te zetten. Innovatief, inventief en creatief ondernemerschap zijn zaken waarbij de toekenning op wordt gelet. Ter gelegenheid van het Europees Jaar van mensen met een handicap is in 2003 speciaal gekeken naar initiatieven die zich onderscheiden doordat zij een stelselmatige bijdrage leveren aan de integratie van de recreërende gast met handicap. In hun toespraken motiveerden de voorzitters van Arcon en GOBT, mevrouw Neut en de heer Van Roekel, nog eens waarom de keuze unaniem op De Imminkhoeve was gevallen.

Bijdrage aan integratie
De Imminkhoeve weet zich voor mensen met een functiebeperking al ruim dertig jaar te onderscheiden. In het verleden door op haar terrein een verkeerstuin te ontwikkelen, anno 2003 door het realiseren van een zogenaamd Rolpad, een wandelpad voor rolstoelers. Daarnaast heeft zij op nationale schaal een extra impuls gegeven aan de verdere invoering van een uniforme en objectieve toegankelijkheidscodering voor toeristische accommodaties. Unieke initiatieven, die aantonen dat de Imminkhoeve meer wil zijn dan een fantastisch vakantieadres en een bijdrage levert aan de integratie van de recreërende gast in de samenleving. Reden genoeg voor GOBT en Arcon om aan de Imminkhoeve dit jaar deze onderscheiding te overhandigen.

Bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar
In de afgelopen periode mochten Attractiepark Slagharen, Restaurant Kaatje bij de Sluis, Museum Natura Docet, Avonturenpark Hellendoorn, Vadesto Buitenactiviteiten, NBT België en Kampeercentrum De Beerze Bulten de Overijssel Award al eens ontvangen.
Met het toekennen van de prijs dit jaar aan een ondernemende organisatie met oog voor goede toeristische voorzieningen en dienstverlening voor mensen met een functiebeperking, willen Arcon en GOBT meer bekendheid geven aan de mogelijkheden op dit terrein. Beide instanties werken al ruim vijf jaar samen aan de verbetering van de toegankelijkheid in de toeristische sector. Zowel in de informatievoorziening, de promotie als bedrijfsadvisering. Met als resultaat dat steeds meer bedrijven en organisaties inspelen op het verder bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar maken van hun activiteiten voor mensen met een functiebeperking.

Aandacht voor vernieuwing
Het kunstwerk dat als waardering wordt uitgereikt, is een creatie van kunstenaar Lolke van der Bij. De golvende staande kolom in het object symboliseert de rivier de IJssel, waarbij de kantelende ring eromheen voor de spanning in de compositie zorgt. De ring die ook wel wordt gezien als de O van Overijssel. Het GOBT wil met de uitreiking van de Overijssel Award de aandacht vestigen op het belang van een zich voortdurende vernieuwende toeristische sector. Arcon is de organisatie die zich in Overijssel inzet voor mensen met een functiebeperking. Uitgangspunt van Arcon is dat mensen met een handicap zelfstandig moeten kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven, zelfstandig moeten kunnen wonen, reizen, werken, sporten, recreëren en studeren. Kortom, alles wat mensen zonder handicap zo gewoon vinden.

Hoezo anders?
De integratie van mensen met een functiebeperking staat centraal in een twaalftal tv-reportages die Arcon belangenbehartigers in samenwerking met TV Oost in het kader van het Europees jaar van mensen met een handicap maakt. Het programma Hoezo anders? laat de actieve gehandicapte in de provincie Overijssel zien op het gebied van arbeid, sport, recreatie en toerisme. De laatste aflevering dit jaar op zondag 28 december a.s. (TV Oost, 19.21 uur) staat in het teken van handicap en toerisme. Te zien is hoe enkele jongeren met en zonder beperking een weekeinde op de Imminkhoeve doorbrengen en genieten van de (goed toegankelijke) omgeving waarin zij verblijven.

Noot voor de redactie,