FNV

10 december actiedag Colombia

Vandaag, op de dag van de Rechten van de Mens, brengt de FNV een bezoek aan de ambassade van Colombia. Tijdens dit bezoek zal vice-voorzitter Kitty Roozemond namens de FNV een protestbrief overhandigen aan president Alvaro Uribe Vélez van Colombia. Een protest tegen de vele moorden op vakbondsleden en -leiders in Colombia, waar de daders nooit werden opgepakt. Wereldwijd zullen vakbonden hiertegen protesteren en oproepen om een einde te maken de mensen- en vakbondsrechtenschendingen.

Vandaag, op de dag van de Rechten van de Mens, brengt de FNV een bezoek aan de ambassade van Colombia. Tijdens dit bezoek zal vice-voorzitter Kitty Roozemond namens de FNV een protestbrief overhandigen aan president Alvaro Uribe Vélez van Colombia. Een protest tegen de vele moorden op vakbondsleden en -leiders in Colombia, waar de daders nooit werden opgepakt. Wereldwijd zullen vakbonden hiertegen protesteren en oproepen om een einde te maken de mensen- en vakbondsrechtenschendingen

In Colombia doen vakbondsmensen hun werk in constante vrees voor hun leven. In 2002 vonden van de 213 moorden op vakbondsmensen wereldwijd, er 184 in Colombia plaats. 189 vakbondsmensen werden met de dood bedreigd. Dit jaar zijn tot nu toe 59 vakbondsmensen vermoord, het aantal bedreigingen en arrestaties is toegenomen. Daders worden bijna nooit opgepakt en berecht. In hun brief aan de president schrijven Lodewijk de Waal en Kitty Roozemond dat hierdoor de betrokkenheid van de Colombiaanse regering om mensenrechten te beschermen in twijfel getrokken wordt.

Zij roepen de Colombiaanse president op al het mogelijke te doen om een einde te maken aan de constante aanvallen op vakbondsmensen en een klimaat te creëren waarin hun fundamentele mensenrechten volledig gerespecteerd worden.

10 december 2003