Gemeente Haarlem


10 december 2003

253/2003
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht



Conceptnota gaat de inspraak in

Uitstallingen op straat mogelijk verder aan banden gelegd

In de conceptnota Uitstallingen stelt het college van B&W voor het gebied waar een uitstalverbod van kracht is verder uit te breiden. Aan het reeds bestaande gebied worden negen straten en pleinen in de binnenstad toegevoegd: Botermarkt, Grote Markt, Frankestraat, Jacobijnestraat, Koningstraat, Lepelstraat, Oude Groenmarkt, Schagchelstraat en de Warmoesstraat. Dit is een uitvloeisel van het convenant Herstructurering Buitenruimte Binnenstad, dat in 2001 door de gemeente Haarlem, vertegenwoordigers van de horecaondernemers, winkeliers en eigenaren van panden in de binnenstad is gesloten.

In delen van het centrum is al sinds 1994/1995 een verbod op het uitstallen van winkelgoederen (stoepborden, kledingrekken etc.) ingevoerd. Op beperktere schaal is dat ook het geval in Haarlem Noord en Oost. De reden voor dit verbod was het negatieve effect dat uitstallingen hebben op de verkeersveiligheid en op de kwaliteit van het straatbeeld. De conceptnota gaat nu eerst de inspraak in. Na verwerking van de reacties komt de nota terug in B&W en wordt vervolgens in de raadscommissie voor Stedelijke Ontwikkeling behandeld.

Uitbreiding uitstalverbod
In het genoemde convenant is afgesproken dat het aantal straten met een uitstalverbod wordt uitgebreid bij het formuleren van nieuw beleid. In de conceptnota Uitstallingen stelt het college voor om het huidige gebied waar een uitstalverbod geldt aan te vullen met negen straten en pleinen in de binnenstad. Gezien hun karakter en functie kunnen deze gelijkgesteld worden met de omliggende straten waar al langer een uitstalverbod van kracht is. Nieuw toegevoegd worden de Botermarkt, Grote Markt, Frankestraat, Jacobijnestraat, Koningstraat, Lepelstraat, Oude Groenmarkt, Schagchelstraat en de Warmoesstraat.

Als dit beleid definitief wordt vastgesteld, is het uitstallen van goederen hier niet meer toegestaan. Uitzonderingen zijn de daghandel in groente, fruit en bloemen en objecten die de aantrekkelijkheid van de zaak vergroten (bijvoorbeeld plantenbakken). De uitzonderingscategorieën blijven daarmee dezelfde. In de overige straten in Haarlem is de mate waarin uitstallingen worden toegestaan afhankelijk van de ruimte die ter plekke aanwezig is. Routes die grote voetgangersstromen te verwerken krijgen, laten minder ruimte over voor uitstallingen dan straten waar autoverkeer maar beperkt is toegestaan.



Handhaving
Voor de uitvoering van de regels op het gebied van uitstallingen is regelmatige controle op straat nodig. Zo nodig moet er immers opgetreden kunnen worden tegen overtreders. Na de vaststelling van deze nota wordt de handhaving dan ook geïntensiveerd.



Hans Veld/Communicatieadviseur
hveld@haarlem.nl


---- --



023-5114362