Nieuw-Vlaamse Alliantie


Palestina en water. N-VA bepleit voortzetting Vlaamse steun aan waterprojecten (10/12/03)

De opwarming van de aarde en de voorstellen tot remediëring, zoals het Kyoto-protocol, beroeren hoe langer hoe meer de geesten. Eén der probleemfacetten draait rond water. Vlaanderen moet zich internationaal betrokken voelen bij een duurzaam waterbeheer en gebruik. In september 1999 sloot de Vlaamse regering een overeenkomst (lopende tot 2003) met UNESCO tot het oprichten van een wetenschappelijk trustfonds dat vooral waterprojecten steunt. Dit wetenschappelijk fonds (met de Engelstalige afkorting FUST = Flanders Unesco Science Trust Fund) wordt gefinancierd door een jaarlijkse bijdrage uit de Vlaamse begroting. De werkzaamheden van FUST worden geëvalueerd door zowel UNESCO als Vlaanderen. Voor Vlaanderen is dat door vertegenwoordigers uit de Administratie Wetenschappen en Innovatie, en de Administratie Buitenlands Beleid. Van deze evaluatie hangt een eventuele verlenging of bijsturing van de overeenkomst af.

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones (N-VA) vroeg aan de minister van Wetenschappen en Innovatie (Dirk Van Mechelen) en de minister van Buitenlands Beleid (Patricia Ceysens) naar het resultaat van de evaluatie en de bijhorende conclusies. Uit het gecoördineerd antwoord van minister Van Mechelen blijkt dat de evaluatie positief was, en hij illustreerde dat aan de hand van een samenvattend evaluatierapport, waarin een aantal projecten werden besproken.

Het rapport vermeldt onder meer het GAZA-project dat goed beheerd wordt en hoogst productief is. Het GAZA-project beoogt de Palestijnse instituten in de watersector te versterken om het behoud op lange termijn van watervoorraden te verzekeren. Het project in 2002 tijdelijk opgeschort, gezien de lokale politieke situatie werd in januari 2003 verder gezet, ondanks de grote problemen op het gebied van mobiliteit.
Iedere, zelf oppervlakkige, bezoeker van de GAZA-streek zal allicht het schril contrast opgevallen zijn tussen de groene Joods-Israëlische nederzettingen en de schrale steenvlaktes van het Palestijnse vlakke land. Water vormt daar inderdaad een schrijnend probleem. Ook interessant is het CAZALAC-project, waarbij een Water Centrum voor Woestijn- en Halfwoestijngebieden voor Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied wordt opgericht. Het belang van watervoorradenbeheer in de dorre woestijn- en halfwoestijngebieden wordt op wereldschaal erkend, en is steeds een prioriteit voor IHP geweest.

Niet onbelangrijk is een conclusie van het rapport dat luidt als volgt: De experten zijn van algemeen oordeel dat het succes van de respectievelijke programmas en projecten de voortzetting van de FUST-overeenkomst rechtvaardigt.

Nochtans werd door de Vlaamse regering nog geen beslissing genomen of de overeenkomst al dan niet zou worden verder gezet. Jan Loones dringt bij de Vlaamse overheid aan om de FUST-overeenkomst verder te zetten en in die zin zo snel mogelijk een beslissing te nemen.

Auteur:
Vlaams parlement
Jan Loones, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Jan Loones
Telefoon: 058/513738
Fax: 058/519954
E-post: janloones@vlaamsparlement.be
Url: www.n-va.be