FNV

Datum
11 december 2003
Onderwerp
Bureau Beroepsziekten FNV

Bureau Beroepsziekten FNV maakt zwarte lijst van verzekeraars

Van alle verzekeraars, waarmee Bureau Beroepsziekten FNV onderhandelt, maakt Centraal Beheer van Achmea t het bontst. Van alle schadeclaims die het FNV-bureau namens werknemers met een beroepsziekte met deze verzekeraar besprak, kon zij maar over 7% een regeling treffen. Dat blijkt uit een top 11 van verzekeraars die het Bureau Beroepsziekten op haar website heeft gepubliceerd.

In deze lijst wordt Centraal Beheer op de voet gevolgd door Aegon Schadeverzekering (9%), AXA (11%) en Amev Personenschade (12%). Minst slechtst deed Delta Loyd het, hoewel ook met deze maatschappij maar één op de drie zaken (35%) in der minne geschikt kon worden.

Directeur Paul Ulenbelt van Bureau Beroepsziekten FNV: Wij hebben nu bijna vier jaar ervaring met verzekeringsmaatschappijen. Wij hadden verwacht dat goed uitgezochte en onderbouwde zaken redelijk snel tot een minnelijke regeling zou leiden. Niets is minder waar. Het motto van verzekeringsmaatschappijen is: Betalen kan altijd nog . En het lijkt wel of ieder middel geoorloofd is om niet tot schadevergoeding over te gaan."

Ook over medische adviseurs en expertisebureaus, die door verzekeraars ingehuurd worden, is het FNV-bureau ook zeer kritisch: Verdraaiing van feiten, ondeskundigheid en zelfs liegen lijkt te zijn toegestaan. En als een medisch adviseur van hen zegt dat er sprake van een beroepsziekte is, schakelen ze gewoon een ander in. Als we een top tien van de slechtste expertisebureaus zouden moeten maken staat Andriessen en Geurst bovenaan.

Bureau Beroepsziekten FNV heeft voor 303 werknemers met een beroepsziekte 287 werkgevers aansprakelijk gesteld. Het gaat om 121 mensen met RSI, 68 met OPS, 44 met burnout, 29 met ernstige rugklachten, 13 met lawaaidoofheid, 6 met longaandoeningen, 5 met een post traumatische stress stoornis, 3 met allergie, 2 met een beroepskanker en 12 met andere beroepsziekten.

Bijna tweederde van de slachtoffers is afkomstig uit de sectoren metaal (11%), bouw (9%), schilders (8%), metalektro (7%), vervoer (6%), grafimedia (5%), ICT (5%), onderwijs (4%), overheid (4%) en voeding (4%).

Voor 60 mensen in totaal ruim 2.700.000 Euro schadeloosstelling bereikt: een gemiddelde van 45.000 euro.

Het FNV-bureau stelt een werkgever pas aansprakelijk na uitvoerig onderzoek van alle medische dossiers (huisarts, bedrijfsarts, uitkeringsinstelling, specialisten, enz.), werkplekdocumenten, stukken bij de Arbeidsinspectie, verslagen van functionerings- en beoordelingsgesprekken, verslagen van werkoverleg en ondernemingsraden, enz.

Nadere informatie:
FNV Voorlichting: 020 58 16 573
De zwarte lijst van verzekeraars, alsmede alle aansprakelijk gestelde werkgevers staan op www.bbzfnv.nl