Partij van de Arbeid



Den Haag, 10 december 2003



Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Ontwikkelingssamenwerking



1. Heeft u kennisgenomen van de door de Thaise regering georganiseerde bijeenkomst van 15 december a.s. in Bangkok over de Burmese zogenoemde 'Road Map'?



2. Wat is uw mening over het feit dat zowel de EU als Nederland niet zijn uitgenodigd om te participeren in deze bijeenkomst en dat enkel enige EU-lidstaten zijn uitgenodigd die in praktijk altijd zwaardere strafmaatregelen tegen het Burmese regime tegen hebben gehouden (Duitsland en Oostenrijk)?



3. Welk initiatief zal de Nederlandse regering nemen binnen het framewerk van de EU, mede gelet op het gemeenschappelijk EU-standpunt inzake Burma van april, wanneer in de komende maanden de politieke en mensenrechtensituatie in Burma niet in praktijk verbetert?



4. Deelt de regering de mening dat het onwenselijk is om Burma te laten toetreden tot de ASEM en dat de Aziatische druk op dit punt dient te worden weerstaan, mede gelet op het topoverleg van de Ministers van Buitenlandse Zaken van ASEM in april in Dublin?



5. Bent u op de hoogte van het feit dat, sinds de instelling van grootschalige economische sancties tegen Burma door de VS op 31 augustus jl., bedrijven in Burma in sterk toenemende mate trachten hun producten af te zetten op de Europese markt?



6. Bent u bereid om zich in te spannen om dit proces in Europa tegen te gaan en bent u bereid om in EU-verband te pleiten voor een daadwerkelijk vergroting van de druk op het Burmese regime, bijvoorbeeld in de vorm van een verbod op joint-ventures met Burmese staatsbedrijven?



7. Heeft u vast kunnen stellen dat het Burmese regime (en diens civiele frontorganisatie 'Union Solidarity and Development Organization', USDA) op geen enkele wijze profiteert van EU-fondsen en/of Nederlandse hulpgelden? Streven EU en Nederlandse regering er actief naar om (humanitaire) hulpgelden in Burma te verstrekken via Internationale NGO's die zo onafhankelijk mogelijk van het regime trachten te opereren om misbruik te voorkomen?



8. Bent u bereid om meer steun te verlenen aan versterking van de Burmese 'civil society' (bijvoorbeeld op de gebieden HIV/AIDS, drugsbestrijding en milieu), alsmede democratische politieke partijen binnen Burma (waaronder de NLD)?



9. Bent u bereid om de Nederlandse en waar mogelijk Europese diplomatieke kanalen in te zetten om een proces van toenadering te faciliteren tussen met name de overheden van India en China enerzijds en relevante Burmese democratische en etnische oppositiegroeperingen anderzijds?