Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

Gemeenten Geslaagd voor Veiligheid?! Congresmarkt Geslaagd voor Veiligheid?! De stand van zaken (10/12/03)

Ruim 500 bestuurders en ambtenaren ervaren vandaag in hoeverre ze geslaagd zijn voor veiligheid. In het Nederlands Congrescentrum in Den Haag wordt vandaag de Congresmarkt Geslaagd voor Veiligheid?! De stand van zaken gehouden. De Congresmarkt wordt georganiseerd door het programma Slagen voor Veiligheid.

Ervaringen van gemeenten staan centraal tijdens dit congres. In het plenaire ochtendgedeelte overhandigt vice-voorzitter van de VNG mw. Brouwer-Korf het eerste exemplaar van de Ervaringenbundel aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In deze bundel worden initiatieven, projecten en instrumenten op het terrein van fysieke veiligheid beschreven, die door de gemeenten en regios zijn ontwikkeld.

Diverse gemeenten presenteren hun ervaringen op het gebied van veiligheid op de Congresmarkt.
Tal van veiligheidsonderwerpen komen daarbij aan de orde. Van crisisbeheersing (gemeente Rotterdam) tot Risicocommunicatie (gemeente Leek en provincie Groningen). Van tunnelveiligheid (gemeente Best) tot het Integraal Veiligheidsplan van de gemeente Oosterhout. En dit is nog maar een greep uit de ervaringen die tijdens de congresdag worden uitgewisseld.

Dat gemeenten goed op weg zijn, de actiepunten uit de rapporten Oosting en Alders op te pakken, blijkt ook uit het gebruik van het diagnose-instrument. Hiermee kunnen gemeenten via een eenvoudige weg zelf vaststellen waar zij staan en welke onderdelen van beleid en uitvoering op het gebied van fysieke veiligheid nog aandacht behoeven. Ongeveer de helft van de gemeenten gebruikt het diagnose-instrument. De resultaten van het diagnose-instrument laten de gemeentelijke verbeterslag zien. De belangrijkste voortgang is door gemeenten geboekt op de terreinen van gebruiksvergunningen, de gemeentelijke rampenplannen, en risico-inventarisatie en communicatie. Het betreft hier zowel reeds bestaande alsook toekomstige gemeentelijke taken, die in Slagen voor Veiligheid onder meer aan de orde zijn gekomen door middel van workshops en handreikingen.
Uit de resultaten van het diagnose-instrument blijkt bovendien dat de gemeenten de afgelopen periode belangrijke voortgang hebben geboekt op het terrein van regionale samenwerking. Op deze manier vergroten de gemeenten hun slagkracht, en boeken zij belangrijke winst waar het gaat om tijd, geld en personeel. De gemeenten bundelen, gelijk de naam van het rapport van de VNG-commissie Brouwer, hun krachten voor veiligheid.

Den Haag, 10 december 2003