Gemeente Den Haag

december 2003
Minder gaatjes maar meer gebitsslijtage bij Haagse jeugd (5 december) De afgelopen jaren zijn er veranderingen opgetreden in de gebitsgezondheid van Haagse schoolkinderen. Dit blijkt uit recent onderzoek (2002) van de Katholieke Universiteit Nijmegen en de Haagse GGD onder zes- en twaalfjarige schoolkinderen in Den Haag. In 2002 zijn in totaal 793 leerlingen van elf Haagse scholen onderzocht.

Sinds 1969 wordt regelmatig onderzoek gedaan naar cariës bij zes- en twaalfjarigen. In 1998 is voor het eerst ook erosie van het gebit bij twaalf- en zestienjarigen meegenomen in het onderzoek. Gebitserosie is slijtage van het gebit, onder andere veroorzaakt door veelvuldig gebruik van zure voedingsmiddelen. In het onderzoek van 2002 is gekeken naar het vóórkomen van cariës bij zes- en twaalfjarigen en naar erosieve gebitsslijtage bij twaalfjarigen. De zestienjarigen zijn buiten beschouwing gebleven. In het onderzoek wordt ook meegenomen of kinderen uit het lage, midden of hoge sociale niveau komen.

Bij de twaalfjarigen is het aantal kinderen met een blijvend gaaf gebit significant toegenomen. De verbetering is toe te schrijven aan de kinderen uit een lagere sociale klasse. Binnen de groep van twaalfjarigen is echter bij 23% sprake van erosieve gebitsslijtage. Dit is een sterke stijging vergeleken met de situatie in 1998. Toen was slechts bij 3% van de twaalfjarigen sprake van erosieve gebitsslijtage. Bij de zesjarigen is het aantal kinderen met tandcariës (gaatjes) in de periode 1996-2002 stabiel gebleven. Verder blijkt uit het onderzoek dat bij twaalfjarigen de verschillen tussen kinderen uit de verschillende sociale niveaus zijn verkleind.

Begin 2004 komt er een vervolgonderzoek naar de oorzaken van erosieve gebitsslijtage bij de groepen zeven en acht in het primair onderwijs. Preventieprojecten van de GGD Den Haag waren tot nu toe gericht op het voortgezet onderwijs. De stijging van het aantal jonge kinderen met tanderosie, laat het belang van voorlichting aan kinderen in basisschoolleeftijd zien. De GGD gaat daarom preventieprogramma's ontwikkelen voor deze leeftijdsgroep.