Gemeente Capelle a/d IJssel

Wijzigingen voor klanten van Casema

Vorige week heeft kabelexploitant Casema zijn klanten per brief geïnformeerd over een aantal wijzigingen per 1 januari 2004. Naar aanleiding van deze brief heeft het Informatiecentrum van de gemeente nogal wat vragen gekregen. Daarom staan hier de belangrijkste veranderingen nog even voor u op rij.

Tot op heden hebben de klanten van Casema in Capelle aan den IJssel te maken met drie partijen voor kabeltelevisie en -radio: Casema levert het signaal, ENECO Energie zorgt voor de inning van het abonnementsgeld en NKM treedt op als storingsdienst. Dit geeft onduidelijkheid en daarom neemt de kabelexploitant vanaf 1 januari aanstaande alles in eigen beheer. Casema wil hiermee één aanspreekpunt voor zijn klanten in Capelle aan den IJssel creëren.

Betaling abonnementen
Vanaf 1 januari 2004 int Casema het abonnementsgeld voor kabeltelevisie en -radio niet meer via de maandelijkse energierekening van ENECO Energie. Vanaf deze datum zorgt Casema zelf voor de incasso van het abonnementsgeld. De energierekening van ENECO Energie wordt dus per 1 januari 2004 verminderd met het abonnementstarief voor kabeltelevisie en -radio.

Storingsdienst
Verder neemt Casema ook de storingsdienst van NKM over. Tot en met 31 december 2003 kunnen klanten bij storing nog contact opnemen met NKM op telefoonnummer 0318-531515. Vanaf 1 januari 2004 kunnen klanten terecht bij de Casema klantenservice op telefoonnummer 0900-8896 ( 0,10 per minuut).

Tarieven
Het tarief voor een standaardabonnement (31 televisie- en 32 radiokanalen) bedraagt per 1 januari 2004 11,- per maand. Het huidige tarief per maand is 7,02. De tariefsverhoging is volgens Casema nodig in verband met de modernisering van het kabelnet. De kabelexploitant gaat in 2004 het kabelnet geschikt maken voor internet en digitale televisie en breidt het standaardpakket uit tot 34 kanalen. Naast dit standaardpakket komt er medio 2004 een beperkter, goedkoper basispakket van 17 televisiekanalen en 32 radiokanalen voor 6,20 per maand.

Laag-tarief abonnees
Daarnaast is er in Capelle een groep mensen die destijds een aansluitbijdrage hebben betaald aan de voorganger(s) van Casema voor de aanleg van de kabel naar hun woning. Deze bijdrage wordt via het abonnement aan hen terugbetaald met een bedrag van 3,34 per maand. Per 1 januari 2004 betalen deze laag-tarief abonnees dan dus 7,66 per maand.

Meer informatie
Heeft u nog vragen over de inhoud van dit artikel, neemt u dan contact op met de klantenservice van Casema op nummer 0900-8896, van maandag tot en vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur ( 0,10 per minuut).

Geen juridische stappen gemeente tegen Casema

Het tarief van 11,- voor een standaardabonnement bij Casema voor kabeltelevisie en -radio per 1 januari 2004 in Capelle aan den IJssel ligt rond het landelijk gemiddelde. Toch betekent het voor de Capelse abonnees een forse stijging ten opzichte van het huidige tarief van 7,02. De gemeente heeft daarom uitgezocht of zij juridische stappen kan ondernemen tegen de tariefsverhoging door Casema. In 1992 hebben de gemeente en Casema namelijk een contract afgesloten, waarin geregeld is dat Capellenaren tot 2013 korting krijgen op hun kabeltarief.

Bestudering van deze overeenkomst leert echter dat Casema zich hoogstwaarschijnlijk met succes kan beroepen op een artikel waarin staat dat het bedrijf zich bij ingrijpende wettelijke wijzigingen niet gehouden hoeft te achten aan de bepalingen van deze overeenkomst. Zon wijziging heeft zich voorgedaan met de wijziging van de Wet op de Telecommunicatie in 1998 en doet zich binnenkort voor als Europese regelgeving op gebied van de telecommunicatie in de Nederlandse wetgeving wordt vastgelegd. Dit houdt in dat doorgifte van radio en televisie een echt commerciële markt wordt.

Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom op 25 november jongstleden besloten geen gemeenschapsgeld te willen besteden aan een juridische zaak met een voor de gemeente zeer onzekere afloop. Wel gaat het college op korte termijn met Casema onderhandelen over zaken als de laag-tarief abonnees en het tijdstip van de invoering van het goedkopere basispakket.