Gemeente Voorschoten

Persberichten - Snelheidsremmende maatregelen Leidseweg Noord-Noord Uitgebracht op: woensdag 10 december 2003

De wethouder Openbare Werken, de heer Hans Horlings, gaat dinsdag 16 december van 17.30 tot 18.30 uur de verkeerssituatie op de Leidseweg Noord-Noord observeren. Alle omwonenden en betrokkenen zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Ze kunnen zo de wethouder van informatie voorzien en hun ervaringen met hem delen. Gezamenlijk wil de gemeente met de direct betrokkenen werken aan een zo goed mogelijke oplossing.

Afgelopen zomer zijn twee snelheidsremmende en verkeersmatigende voorzieningen op de Leidseweg Noord-Noord gerealiseerd. Deze maatregelen zijn getroffen op verzoek van diverse omwonenden. Volgens de omwonenden werd regelmatig veel te hard gereden, wat gevaarlijke situaties met zich meebracht. In overleg met het Mobiteam, bestaande uit omwonenden, hebben de verkeerskundigen van de gemeente en de politie gezocht naar een goede oplossing. Uiteindelijk bleek dat het aanbrengen van twee wegversmallingen de meest snelheidsverlagende oplossing zou bieden.

Reacties op wegversmallingen
Na het plaatsen van de wegversmallingen heeft de gemeente desondanks verschillende klachten ontvangen van diverse omwonenden en betrokkenen. Ook via het internet ontving de gemeente diverse reacties op de genomen maatregelen. De gemeente heeft de brieven en reacties geïnventariseerd. De meest gehoorde klacht betrof mogelijke (bijna) ongelukken, beschadigingen aan auto's en agressief rijgedrag. Ook zijn diverse alternatieven voor de wegversmallingen geboden.

Verhoogde toestroom door werkzaamheden Churchill-laan Tot nu toe is de gemeente ervan uitgegaan dat de verbeteringen voor de omwonenden nog niet merkbaar waren, doordat ten tijde van het plaatsen van de verkeersremmende maatregelen op de Leidseweg Noord ook werkzaamheden gaande waren aan de Churchill-laan in Leiden. Na afronding van de werkzaamheden op de Leidseweg, waren de werkzaamheden aan de Churchill-laan nog niet beëindigd. Dit resulteerde in een verhoogde toestroom van verkeer op de Leidseweg Noord. De gemeente Voorschoten is ervan uitgegaan dat na de afronding van de werkzaamheden aan de Churchill-laan het beoogde resultaat wel zou worden bereikt. Aangezien de gemeente alle reacties serieus neemt, wil zij de klachten echter inventariseren en de huidige situatie nader onderzoeken.

Onderzoek en evaluatie reacties
De gemeente gaat de direct betrokkenen aanhoren voordat zij eventueel overgaat tot aanpassing van de maatregelen. Na de inventarisatie- en onderzoeksperiode vindt een evaluatie plaats. Deze staat gepland voor de periode maart/april 2004. Bij deze evaluatie worden alle tot die tijd binnengekomen reacties meegenomen. Dit geldt voor zowel de schriftelijke, mondelinge als via de mail verzonden reacties.


- einde bericht -