Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 418
Datum: 10-12-03

Vragen lid algra inzake ontploffende mobiele telefoons

De Minister van Economische Zaken mr. L.J. Brinkhorst, heeft deze vragen mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als volgt beantwoord.


1. Bent u bekend met de bevindingen van consumenten dat ook de originele Nokia-batterijen gevaarlijk zijn?

Ik ben bekend met de berichtgeving over de bevindingen van enkele consumenten.


2. Voldoen de Nokia-telefoons aan de Europese richtlijn 1999/5/RG (R&TTE)?

Nokia heeft op de GSM telefoons het Europese keurmerk aangebracht. Hiermee verklaart Nokia dat de telefoons voldoen aan de essentiële bepalingen van de Europese richtlijn 99/05/EG. Dit is conform de systematiek van de richtlijn volgens welke de fabrikant, en niet een officiële instantie, de conformiteit met de richtlijn aangeeft alvorens een product op de markt te brengen.
Agentschap Telecom heeft op dit moment geen aanwijzingen dat dit CE keurmerk ten onrechte is aangebracht.


3. Neemt de Voedsel- en Warenautoriteit in haar nog niet afgeronde onderzoek naast de vervangingsbatterijen ook de originele Nokia-batterijen mee?

De VWA onderzoekt vier incidenten met batterijen van mobiele telefoons. In twee gevallen betreft het batterijen met het opschrift Nokia. Bij het derde incident is er geen sprake van een originele Nokia batterij, maar van een zogenaamde kloon. Dat is een batterij met de vermelding: geschikt voor een Nokia telefoontoestel. De oorsprong van de batterij betrokken bij het vierde incident is op dit moment nog onduidelijk.
De VWA onderzoekt op dit moment de veiligheid van de bij deze incidenten betrokken types batterijen. Originele Nokia batterijen worden bij dat onderzoek betrokken.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Hans Jacobs, tel: (070) 379 61 74

10 dec 03 13:11