VEWIN
http://www.vewin.nl

Waterbedrijven tevreden met Publieke Eigendomwet

Rijswijk, 10 december 2003
Gisteren nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel aan dat de publieke eigendom van waterbedrijven regelt. De waterbedrijven kunnen zich vinden in het wetsvoorstel.Dit is in het belang van de continuïteit en kwaliteit van de drinkwatervoorziening op lange termijn. Alle energie kan nu gestopt worden in de integrale herziening van de Waterleidingwet in 2004.

Het wetsvoorstel voorziet in een verbod op het produceren en leveren van drinkwater. De Nederlandse publieke waterbedrijven en een beperkt aantal collectieve voorzieningen worden hiervan uitgezonderd. Naast het productie- en distributieverbod voorziet het wetsvoorstel in een aanbodplicht voor waterbedrijven. Tot slot sprak de Kamer in een motie de wens uit om het wetsvoorstel over vijf jaar te evalueren.

De afgelopen tijd hebben de Nederlandse waterbedrijven en VEWIN zich actief ingezet voor het publiek houden van de drinkwatersector. Nu de publieke eigendom is geregeld, kunnen overheid en waterbedrijven zich richten op de integrale herziening van de Waterleidingwet. Daarbij komen belangrijke onderwerpen aan de orde als het takenpakket van waterbedrijven, het veiligstellen van de openbare drinkwatervoorziening en het toezicht op de doelmatigheid.

Niet dezelfde kant op als de energiesector
Door te kiezen voor publieke eigendom, kiest de Tweede Kamer er bewust voor niet dezelfde kant op te gaan als met de energiesector. Een verstandig besluit, dat de waterbedrijven onderschrijven. Het is en blijft zaak om ook in het publieke bestel aandacht te besteden aan de doelmatigheid, echter niet eenzijdig. In het belang van de volksgezondheid behoren kwaliteit en continuïteit van de Nederlandse drinkwatervoorziening prioriteit te hebben.

De Nederlandse drinkwatervoorziening voorziet sinds jaar en dag in hoogwaardig kwalitatief drinkwater tegen maatschappelijk alleszins aanvaardbare tarieven. De waterbedrijven hebben er vertrouwen in dat dit in de toekomst ook zo blijft.

- einde persbericht -