European Commission

IP/03/1690

Brussel, 10 december 2003

Steunmaatregel van Nederland ten gunste van de glastuinbouw

De Commissie heeft besloten een onderzoeksprocedure in te leiden ten aanzien van een maatregel die de Nederlandse autoriteiten willen toepassen op de glastuinbouwsector. Doel van de maatregel, waartoe de overheid 15.123.000 euro zou bijdragen, is de oprichting van twee bedrijven die belast zouden worden met de aankoop, het tijdelijke beheer en de wederverkoop van terreinen en kassen.

De Commissie kan op basis van de beschikbare informatie geen uitsluitsel geven over de vraag of de steun voor de twee bedrijven en de tuinbouwers in overeenstemming is met de regels van de Europese Unie inzake staatssteun (zoals de regelgeving over reddings- en herstructureringssteun voor ondernemingen in moeilijkheden).

Na officieel van dit besluit in kennis te zijn gesteld, hebben de Nederlandse autoriteiten één maand de tijd om opmerkingen te maken en één en ander te verduidelijken. Het besluit zal tevens in het Publicatieblad van de Europese Unie worden bekendgemaakt. Op de datum van bekendmaking gaat een termijn van één maand in, waarbinnen belanghebbende derde partijen hun opmerkingen kenbaar kunnen maken. Die opmerkingen zullen worden doorgegeven aan Nederland, dat de gelegenheid krijgt om hierop te reageren.

Aan de hand van de aanvullende informatie van de Nederlandse autoriteiten, de bijdragen van belanghebbende derde partijen en de reactie van Nederland daarop zal de Commissie zich zo spoedig mogelijk uitspreken over de verenigbaarheid van deze steunmaatregel met de gemeenschappelijke markt.