Gemeente Capelle a/d IJssel

Experiment met nieuwe wijze van woonruimteverdeling

Per 1 januari 2004 start Woningpartners in Capelle aan den IJssel een experiment met een nieuwe wijze voor de woonruimteverdeling. Vanaf die datum geldt woonduur niet langer als bepalend criterium bij de toewijzing van woningen. Hoe lang een woningzoekende - doorstromer of starter - moet wachten tot hij of zij een woning krijgt aangeboden, wordt dan alleen bepaald door de inschrijfduur. Met deze maatregel willen Woningpartners en de gemeente starters betere kansen bieden en de algehele doorstroming op de woningmarkt bevorderen. De proef heeft een looptijd van een jaar. Overigens is er in het nieuwe systeem van woonruimteverdeling één uitzondering: voor woningen die speciaal bedoeld zijn voor 55-plussers blijft het criterium van de woonduur gelden.

Woonduur versus inschrijfduur
Nu nog bepaalt de woonduur de volgorde waarin woningzoekenden in aanmerking komen voor een woning. Wie in Capelle op zoek gaat naar een (andere) woning van Woningpartners, moet aangeven hoe lang men al in de huidige woning woont. Hoe langer de woonduur, hoe hoger de plaats op de lijst van kandidaten die voor een bepaalde woning in aanmerking willen komen. Voor starters op de woningmarkt is dit systeem nadelig. Zij hebben nog geen woonduur opgebouwd. Voor deze groep is bepalend hoe lang zij als woningzoekende staan ingeschreven: de zogenaamde inschrijfduur. De inschrijfduur is echter bijna altijd korter dan de gespaarde woonduur van een doorstromer.

Aanvankelijk was het uitgangspunt dat het systeem van woonduur de doorstroming zou bevorderen. Bij voorrang voor doorstromers bij de woonruimteverdeling zouden er meer woningen vrijkomen, die dan weer aan starters toegewezen zouden kunnen worden. In de praktijk blijkt dit anders uit te pakken, omdat doorstromers zuinig met hun woonduur omgaan. Na verhuizing moet immers opnieuw woonduur worden gespaard om in de toekomst weer in aanmerking te komen voor een andere woning. Dit gedrag zet een rem op de doorstroming en bemoeilijkt het voor starters een woning te krijgen.

Verzoek gemeenteraad
De slechte situatie voor starters op de woningmarkt was vorig jaar november aanleiding voor de Capelse gemeenteraad te vragen om maatregelen ter verbetering van de positie van starters op de woningmarkt. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeente in overleg met Woningpartners een voorstel gemaakt voor een nieuwe vorm van woonruimteverdeling, met inschrijfduur als bepalend criterium voor woonruimteverdeling voor zowel starters als doorstromers. Op 26 augustus 2003 heeft het college van B&W met dit voorstel ingestemd, een maand later gevolgd door de raadscommissie Ruimte. Vervolgens heeft de gemeente bij de Stadsregio Rotterdam een verzoek ingediend om de proef uit te mogen voeren. Op 19 november jongstleden heeft het Dagelijks Bestuur van de Stadsregio toestemming hiervoor gegeven. Alle voorbereidingen voor een goed verloop van het experiment zijn inmiddels in volle gang.

Verbetering positie starters op koopwoningenmarkt Starters op de woningmarkt hebben het niet alleen moeilijk op de huurwoningenmarkt. Door de hoge prijzen van koopwoningen is het voor starters nauwelijks mogelijk een woning te kopen. Daarom onderzoekt de gemeente eveneens op het gebied van de koopwoningenmarkt de mogelijkheden om de positie van starters te verbeteren. Uit het lopende woningmarktonderzoek van de gemeente en Woningpartners komt ook nog eens naar voren dat Capellenaren, ook starters, graag in Capelle blijven wonen. Dit betekent dat de druk op de Capelse woonmarkt voorlopig niet zal verminderen. De resultaten van het woningmarktonderzoek moeten eind eerste kwartaal 2004 in beleid zijn vertaald.