Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Waalkens over mogelijk misleidende en onjuiste etikettering van levensmiddelen.
(2030402920)

1.
Heeft u kennis genomen van het Tv-programma waarin bleek dat onderzoek heeft uitgewezen dat de etikettering van levensmiddelen vaak onvolledig is en daardoor te wensen over laat?1

1.
Ja.

2.
Wat vindt u van de constatering dat etikettering van levensmiddelen - zoals het product "kalfsleverworst" waarin slechts 5% kalfsvlees en in het geheel geen kalfslever aanwezig is - vaak niet past bij de belevingswaarde van de consument?

2.
Deze constatering acht ik enigszins overdreven. Het zal een enkele keer voorkomen dat de etikettering van een levensmiddel niet past bij de belevingswaarde van de consument. Dat dit vaak het geval zou zijn, betwijfel ik.

3.
Deelt u de mening dat het er alle schijn van heeft dat de consument door dergelijke etikettering wordt misleid of tenminste op het verkeerde been wordt gezet?

3.
Uitgangspunt bij de etikettering van levensmiddelen is dat de consument zodanig geïnformeerd wordt over de samenstelling van een levensmiddel dat hij/zij een bewuste keuze kan maken. Misleiding is daarbij verboden. Dat is geregeld in het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen.
De producenten van en de handelaren in levensmiddelen zijn ervoor verantwoordelijk dat voorverpakte levensmiddelen op correcte wijze met inachtneming van de wettelijke regels worden geëtiketteerd. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is verantwoordelijk voor de handhaving van deze wettelijke regels.
Ieder levensmiddel moet een correcte benaming hebben. In enkele gevallen is dat de wettelijk voorgeschreven benaming. Indien die er niet is - zoals in het door u genoemde voorbeeld - dan dient "de algemeen gebruikelijke benaming" of een duidelijke omschrijving van het levensmiddel gebruikt te worden.
Voorts dienen voorverpakte levensmiddelen duidelijke informatie over de samenstelling daarvan te bevatten.
In het door u in vraag 2 genoemde voorbeeld dient door de VWA beoordeeld te worden of de gekozen etikettering voldoet aan deze wettelijke regels. Als een product op die wijze wordt geëtiketteerd, acht ik dat ongewenst gezien het misleidende karakter ervan.

1 Radar, 3 november jl.


---

4.
Deelt u voorts de mening dat misleidende of onjuiste etikettering ook een gevaar voor de gezondheid van consumenten kan vormen, zoals voor mensen die lijden aan Coeliakie (glutenallergie) of andere voedselallergieën? Zo ja, welke maatregelen gaat u treffen om mede door juiste etikettering de veiligheid van levensmiddelen te garanderen? Zo neen, waarom niet?

4.
Misleidende of onjuiste etikettering kan in bepaalde situaties een gevaar vormen voor de gezondheid van de consument. De VWA heeft de opdracht prioriteit te geven aan het opsporen van deze misleidende of onjuiste etikettering. Ik heb geen aanwijzing dat de VWA in die taak tekort zou schieten. Nadere maatregelen zoals door u bedoeld, acht ik daarom thans niet noodzakelijk. Overigens wijs ik u erop dat op dit moment binnen de Europese Unie de laatste hand wordt gelegd aan verbeterde regelgeving betreffende de etikettering van levensmiddelen, gericht op de vermelding van allergenen. Hierdoor zullen met name mensen die lijden aan een voedselallergie beter worden voorgelicht.

5.
In hoeverre loopt het Nederlandse Warenwetbesluit ten aanzien van etikettering van levensmiddelen in de pas met de Europese richtlijnen terzake?

5.
Het Nederlandse Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen loopt volledig in de pas met richtlijn 2000/13/EG inzake de etikettering van levensmiddelen.

6.
Wanneer is het Warenwetbesluit voor het laatst aan actualiteit en nieuwe (Europese) regelgeving aangepast?

6.
De laatste wijziging van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen is gepubliceerd in Staatsblad 436 van dinsdag 11 november 2003. Bij die wijziging werd uitvoering gegeven aan richtlijn 2002/67/EG inzake de etikettering van levensmiddelen die kinine of cafeïne bevatten.

7.
Bent u bereid het Warenwetbesluit opnieuw tegen het licht te houden ten aanzien van de implementatie van Europese richtlijnen terzake en de voortschrijdende beweging van etikettering?

7.
Ja, dat gebeurt voortdurend.


---

8.
Deelt u de mening dat stringent moet worden opgetreden tegen onjuiste en/of onvolledige en daardoor misleidende etikettering? Zo ja, door middel van welke sancties of andere maatregelen wilt u dit gaan doen? Zo neen, waarom niet?

8.
Ja, met behulp van het opleggen van bestuurlijke boeten door de VWA. Daarbij dient prioriteit te worden gegeven aan onjuiste of misleidende etikettering die de gezondheid van de consument in gevaar kan brengen.


---- --