European Commission

IP/03/1693

Brussel, 10 december 2003

BTW: Commissie zal voorstel indienen om verlaagde tarieven voor arbeidsintensieve diensten met twee jaar te verlengen

De Europese Commissie heeft besloten een voorstel in te dienen waardoor negen lidstaten de verlaagde tarieven voor de belasting over de toegevoegde waarde (BTW) die zij momenteel toepassen op specifieke arbeidsintensieve diensten, zoals renovatie van particuliere woningen, kappersdiensten, glazenwassen en kleine herstellingen, nog twee jaar langer (d.w.z. tot 31 december 2005) mogen toepassen. Richtlijn 1999/85/EG gaf de lidstaten die hiervoor opteerden (zie IP/99/1002), de toelating om voor deze diensten een verlaagd BTW-tarief in te voeren voor een proefperiode van 1 januari 2000 tot en met 31 december 2002 (later verlengd tot eind 2003), zodat het effect van de verlaagde tarieven voor de schepping van werkgelegenheid en de strijd tegen de zwarte economie zou kunnen worden geëvalueerd. In antwoord op verzoeken van de Raad van Ministers van de EU en het Europees Parlement heeft de Commissie nu besloten een voorstel in te dienen om de maatregel nog eens te verlengen met twee jaar, omdat de lidstaten tot nog toe geen overeenstemming hebben bereikt over het voorstel van de Commissie van juli 2003 om de regels op het gebied van verlaagde BTW-tarieven te rationaliseren en te vereenvoudigen (zie IP/03/1024). Het huidige voorstel om de verlaagde tarieven voor arbeidsintensieve diensten te verlengen, wordt heel binnenkort ingediend.

Richtlijn 1999/85/EG maakte het mogelijk een verlaagd BTW-tarief in te voeren voor bepaalde specifieke arbeidsintensieve diensten, doch enkel voor een proefperiode van drie jaar tijdens welke het effect van die maatregel voor de schepping van werkgelegenheid en de strijd tegen de zwarte economie zou kunnen worden onderzocht.

De lidstaten kregen de toelating om op de volgende categorieën verlaagde tarieven toe te passen:
Kleine hersteldiensten:

fietsen
schoenen en lederwaren
kleding en huishoudlinnen (ook herstellen en vermaken)

Renovatie en herstel van particuliere woningen, met uitzondering van materialen die een beduidend deel vertegenwoordigen van de waarde van de verstrekte diensten

Glazenwassen en schoonmaken van particuliere woningen

Thuiszorg (bv. thuishulp en zorg voor kinderen, ouden van dagen, zieken en gehandicapten)
Kappersdiensten

De lidstaten mochten verlaagde tarieven toepassen op twee (of in uitzonderlijke omstandigheden drie) van de vijf categorieën diensten. Negen lidstaten (België, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk) vroegen machtiging om dit proefproject uit te voeren en dienden aanvragen in voor de sectoren uit de bovenstaande lijst waarvoor zij verlaagde BTW-tarieven wensten toe te passen. De Raad verleende de machtigingen bij Beschikking 2000/185/EG van 28 februari 2000.

Verdere informatie over de verlaagde BTW-tarieven voor arbeidsintensieve diensten is beschikbaar op de Europa website:

http://europa.eu.int/comm/taxation_customs/taxation/labour_intensive/l abour_intensive_en.htm