Vlaamse overheid

BRUSSEL - De economische toekomstvisie van de Vlaamse regering voor onze regio is om van de Vlaamse economie een 'Creatieve Economie' te maken. Daarom start Patricia Ceysens, Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid en E-Gov met een gloednieuw initiatief: 'Flanders DC'. Als 'District of Creativity' wil Vlaanderen meer ruimte scheppen om creatief te ondernemen. Het initiatief heeft de ambitie om in de geest van Flanders Technology International een beweging te zijn die een creatieve economie uitbouwt.

Filosofie

Het rapport Sleuwaegen over de Vlaamse economie dat minister Ceysens voorstelde toont aan dat er nood is aan een verhoogde creativiteit in Vlaanderen. Bovendien is de Vlaamse economie een van de meest open economieën ter wereld. De ontwikkeling van een creatieve economie in Vlaanderen gekoppeld aan een intense samenwerking met succesvolle regio's uit de wereld kan dus enkel een troef zijn in de internationale concurrentiestrijd.

Patricia Ceysens: "Flanders DC wordt de roepnaam van een beweging die naar analogie met de DIRV de Vlaamse economie moet versterken. Op Vlaams vlak werken we rond de creatieve economie met het ondersteunen van het ondernemerschap en de ontwikkeling van excellentiepolen. Op internationaal vlak zetten we politieke en economische workshops op met elk van de regio's in een open netwerk van creatieve regio's rond concrete business opportuniteiten. Op deze manier verstevigen we de banden met elk van de regio's en krijgen bedrijven contacten in het buitenland."

"Omdat in de huidige economie de belangrijkste waardedrijvers steeds meer immaterieel van aard worden, focussen we op creativiteit. Daarmee bedoelen we natuurlijk economische creativiteit, denk maar aan nieuwe organisatie modellen van ondernemingen of intrapreneurship, maar ook technologische creativiteit zoals onderzoek en ontwikkeling maar ook design, en ten slotte culturele creativiteit omdat talent het best rendeert in een bloeiende, open en diverse regio," aldus Ceysens.

Creatieve regio's steken hun licht op in Vlaanderen

Het project gaat van start op 19 februari 2004 in Leuven met het eerste internationale forum voor creatieve regio's: 'Districts of Creativity meet @ Flanders'. Ceysens: "Dit internationale forum geeft het startschot voor de bouw van een actief netwerk van creatieve regio's. Met als thema 'De Creatieve Economie begint hier' ontvangt Vlaanderen negen regio's uit de wereld die van elkaar willen leren welke recepten tot een sterk economisch en creatief resultaat leiden."

De negen geselecteerde regio's vervullen elk een voortrekkersol op het vlak van de creatieve economie. Het zijn Maryland (VS), Shangai (China), Baden-Württemberg (Duitsland), Catalonië (Spanje), Lombardije (Italië), Québec (Canada), Nord-Pas de Calais (Frankrijk), Schotland (Verenigd Koninkrijk) en Karnataka (India). Wallonië en Brussel zijn uitgenodigd als gast. Vlaams minister Patricia Ceysens zit het forum voor. Als eminente gastsprekers zegden reeds Franco Dragone, mede-oprichter van Cirque du Soleil en Charles Leadbeater, vooraanstaand Brits ideeëntank die o.a. Tony Blair adviseert, toe. Het peterschap over dit project werd toegewezen aan Dirk Frimout.

Internationale kennisoverdracht

Patricia Ceysens: "Het is de bedoeling om op het internationale forum ondernemers, politici en creatievelingen uit de academische wereld samen te brengen om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Hun eigen visie op de ontwikkeling van de Vlaamse economie wordt getoetst aan 'good practices' uit de hele wereld. De klemtoon ligt immers op succesvolle strategieën voor en door regio's en ondernemingen. Creatieve economie, creatief ondernemerschap en e-creativity zijn dan ook de drie onderwerpen die in de schijnwerpers zullen staan."

Het project wordt gesteund door de Vlaamse overheid, VEV-VOKA, Export Vlaanderen, Flanders Foreign Investment Office, de Europese Commissie, Steunpunt Ondernemerschap & Innovatie en BBC Communication.

Patricia Ceysens: "Willen we onze economie optillen dan moeten we de creativiteit die bij iedereen in Vlaanderen aanwezig is, aanboren. Flanders DC wil daarmee beginnen."

info : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
Michel.debruyne@vlaanderen.be