Gemeente Gouda



datum: 10 december 2003
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Karin Westerink
telefoon: 0182-58 83 49

subsidie kinderopvang beperkt, vraag en aanbod kinderopvang in evenwicht

Het College van B en W heeft besloten vanaf 2004 geen verdere uitbreiding van de hele dagopvang te subsidiëren, en om subsidiëring van uitbreiding van de buitenschoolse opvang in 2004 te beperken tot enkele plaatsen. Dit besluit is genomen na onafhankelijk onderzoek naar vraag en aanbod van kinderopvang in Gouda.

Het afgelopen jaar bereikten de gemeente verschillende geluiden over de behoefte aan kinderopvang (hele dagopvang én buitenschoolse opvang) in Gouda. Zowel instellingen, ondernemers, als officiële (landelijke) instanties waren verdeeld over de vraag of verdere uitbreiding van het aantal plaatsen opvang nodig zou zijn.

Omdat beantwoording van deze vraag van groot belang is voor het te voeren kinderopvangbeleid, heeft het College het adviesbureau MKB-adviseurs gevraagd een onafhankelijk onderzoek te doen naar de behoefte aan hele dagopvang én buitenschoolse opvang in Gouda. De resultaten van dit onderzoek zijn afgelopen week aan het College overhandigd. B en W zijn van mening dat het rapport goed inzicht geeft in de vraag hoe de markt voor de kinderopvang in Gouda er momenteel uitziet.

conclusies rapport

Samengevat luiden de conclusies van het onderzoeksrapport als volgt:
* Hoewel op wijkniveau aanzienlijke verschillen zijn waar te nemen, is de vraag en het aanbod op het terrein van de hele dagopvang op 31 december 2003 in evenwicht. Gemeentelijke stimulering van verdere uitbreiding vanaf 2004 is niet langer noodzakelijk.
* Met de uitbreiding van het aantal buitenschoolse opvangplaatsen in 2003 en 2004 bij kinderdagverblijf de Kinderstal (Fluwelensingel 96) begint ook hier evenwicht te ontstaan in de vraag en aanbod aan bso-plaatsen. Stimulering van verdere uitbreiding is slechts in zeer geringe mate nog realistisch.

In de collegevergadering van 9 december 2003 is besloten de conclusies en aanbevelingen van het rapport van MBK over te nemen.

rol gemeente verandert

Vanaf 2005 subsidieert de gemeente de kinderopvang niet meer. Dit heeft te maken met de invoering van de nieuwe Wet Basisvoorziening Kinderopvang 2005. Deze wet houdt kortweg in dat de lokale overheid geen subsidies meer verstrekt. Kinderopvang moet vanaf dan een commerciele voorziening worden. Wel blijven lokale overheden verantwoordelijk voor de bewaking van de kwaliteit (brandweer en GGD-inspecties) én voor de bekostiging van kinderopvang voor bepaalde doelgroepen (met name doelgroepen van de sociale dienst, zoals bijstandsgerechtigden, oud- en nieuwkomers in een traject, etc.).

informatie voor de redactie

Via deze link kunt u het rapport van MKB Adviseurs downloaden. Meer informatie over de nieuwe Wet Basisvoorziening Kinderopvang vindt u op www.wbk.nl.