SENTER2

EIA biedt nog fiscale mogelijkheden in 2003

Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt nog fiscale mogelijkheden voor 2003

Nederlandse bedrijven die nog dit jaar investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie kunnen nog steeds gebruik maken van de mogelijkheden van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor deze fiscale regeling, waarbij ondernemers een percentage van de investeringskosten kunnen aftrekken van de fiscale winst, heeft de overheid in 2003 EUR 161 miljoen beschikbaar gesteld. Voor dit bedrag kan het Nederlandse bedrijfsleven voor meer dan EUR 1 miljard investeren in energiezuinige maatregelen en apparatuur. De regeling biedt momenteel nog financiële ruimte voor nieuwe energiezuinige investeringen.
Energie-investeringen die in december 2003 worden gedaan kunnen nog tot en met maart 2004 worden gemeld. De melding moet binnen drie maanden na het aangaan van de verplichtingen worden gedaan. In 2004 wordt er ook weer budget beschikbaar gesteld voor de EIA.

De verwachting is dat bij het sluiten van de meldingstermijn in april 2004 ongeveer 16.000 aanvragen zijn ingediend. Uit de binnengekomen meldingen blijkt dat ondernemers de grootste bedragen investeren in warmtekrachtinstallaties, warmtepompen, energieschermen, windturbines en het energiezuiniger maken van processen.

Over de EIA
De EIA bestaat sinds 1 januari 1997 en is één van de instrumenten waarmee de overheid Nederlandse bedrijven stimuleert te kiezen voor energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Ondernemers kunnen 55 procent van de investeringskosten van deze bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst. De regeling is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. Senter en de Belastingdienst verzorgen de uitvoering van de regeling.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over de EIA kunt u terecht bij de EIA helpdesk, telefoon (038) 455 34 30 of op www.senter.nl/eia.

---


---