Socialistische Partij

DBC-project wordt de Betuwelijn van de zorg

10-12-2003 * SP: STOP NIEUW REGISTRATIESYSTEEM SPECIALISTEN

De SP zal donderdag pleiten voor het stopzetten van de invoering van Diagnose Behandel Combinaties (DBC's). Kant: Dit dreigt de Betuwelijn van de zorg te worden.

Het voorgestelde registratiesysteem leidt tot meer bureaucratie, meer registratie, een schijntransparantie en verspilling van geld. Specialisten zullen veel tijd en energie verliezen aan de invoering van de Diagnose Behandel Combinaties. Per patiënt zal in codes geregistreerd moeten worden, welke diagnose ze stellen en welke behandeling ze geven.
Kant: Dit blijkt een marteling: er zijn tienduizenden codes en specialisten worden er horendol van. De tijd die ze er mee kwijt zijn zouden ze liever en beter kunnen besteden aan hun patiënten.

De overheid heeft tot nu toe 250 miljoen euro geïnvesteerd met de gedachte dat de zorg er goedkoper van zal worden. De ervaring, met een vergelijkbaar financieringssysteem in de Verenigde Staten heeft geleerd dat de zorg alleen maar duurder is geworden. Er zal onderhandeld moeten worden met zorgverzekeraars over de prijs voor een DBC. Ziekenhuizen zullen hiervoor speciale onderhandelaars aanstellen. Kant: Een nieuwe laag managers dus. Het is nog maar de vraag of die weten wat goede kwaliteit van zorg is.

De SP zal pleiten voor een aanpassing en verruiming van het huidige vergoedingensysteem. Dit zou een besparing van 340 miljoen kunnen opleveren.