Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Voorlopig akkoord met Alcides over welzijnspakket 2004: definitief besluit valt na 15 december

Stadsdeel ZuiderAmstel en welzijnsaanbieder Alcides hebben een voorlopig akkoord bereikt over het welzijnspakket voor 2004. Totaal gaat het om een bedrag van 3,45 miljoen euro. Dit is inclusief 300.000 euro die stadsdeel ZuiderAmstel beschikbaar stelt voor het behoud van I/D-medewerkers (voorheen `Melkertbanen').

Verantwoordelijk stadsdeelwethouder Duco Adema legt het positieve resultaat nu eerst voor aan het dagelijks bestuur. "Onze inzet was zo veel mogelijk activiteiten behouden binnen de welzijnsclusters Jeugd en Jongeren, Dienstverlening Ouderen, Peuterspeelzalen/Voor-scholen en Speeltuinwerk. Dat is goed gelukt. Besparingen zijn gehaald door te kiezen voor minder locaties, betere bezetting en meer eigen initiatief van gebruikers in buurthuizen." En voegt Adema eraan toe: "Graag wil ik benadrukken dat ook de zonder de financiële problemen bij Alcides pijnlijke maatregelen niet waren uitgebleven. De bezuinigingen van dit kabinet op gesubsidieerde arbeid treft alle welzijnsinstellingen hard."

De overeenkomst met Alcides voor 2004 is nog niet definitief. Er loopt nog een `quick-scan' naar de financiële positie en bestuurlijke slagvaardigheid van Alcides. Dit onderzoek wordt gedaan in opdracht van de stadsdelen Zuidoost, Zeeburg en ZuiderAmstel. Uiterlijk 15 december moeten de uitkomsten er zijn. Daarnaast dient Adema nog instemming te krijgen van de stadsdeelraad over de drie ton voor I/D-medewerkers en moet Alcides op zeer korte termijn hebben voldaan aan de wens van het stadsdeel om een aparte juridische eenheid `Welzijn ZuiderAmstel' te realiseren.

Wat wordt gehandhaafd in welzijnpakket voor 2004? Jongerenwerk en activiteiten van Jongerencentrum 't Plein (Rivierenbuurt)
Tienerwerk (Buitenveldert)
Sportbuurtwerk
Speeltuinwerk
Opvoedwinkel (Rivierenbuurt)
Vier peuterspeelzalen in Buitenveldert (twee worden samengevoegd, één wordt afgestoten)
Vier voorscholen en twee peuterspeelzaal in de Rivierenbuurt Ouderenwerk: Huisbezoek, Ouderenadviseurs, Thuisadministratie, Wijkposten, Klussenteam
Twee buurtservicepunten: Jekerstraat en Meerhuizenplein (Rivierenbuurt)
Activiteitencentra De Brug en Buitenvelderts Ontmoetingscentrum (BOC) blijven open

Wat wordt anders?
Gebruikers van peuterspeelzalen gaan in enkele gevallen hogere ouderbijdragen betalen. Vrouwencentrum Het Boeket gaat sluiten, maar de activiteiten worden grotendeels voortgezet in het buurtcentrum De Brug. Moedercentrum Het Lokaal verdwijnt. Op eigen initiatief kunnen activiteiten wel worden voortgezet in het BOC.

Dinsdag 9 december licht Duco Adema het onderhandelingsresultaat toe in de raadscommissie voor Welzijn. In die week organiseert het stadsdeel ook twee informatiebijeenkomsten voor de gebruikers van Alcides-voorzieningen.