Politie Flevoland

Pas op. Zakkenrollers

Flevoland 14-12-2003 - Een diefstal is zo gepleegd. Een loshangende of openstaande tas, een wijde uitpuilende jaszak met een portemonnee, een even neergezette tas om dat koopje even te bekijken, bij een marktkraam de aandacht van de koopman trekken en ervoor zorgen, dat iemand anders niet voorpiept. Zomaar een greep uit de gelegenheden die een zakkenroller zoekt om zijn/haar slag te slaan. En de schade is meestal groot. Niet alleen geld, maar ook pinpasjes, creditcards en rijbewijs zijn veel geld waard.

Zakkenrollers en tasjesdieven slaan bijna altijd hun slag in de drukte. Als hun slachtoffers op andere dingen letten als hun eigendommen. In de drukte lopen mensen tegen elkaar aan, voel je niet dat iemand je tas of jaszak leeghaalt. Daarom letten de politie en toezichthouders in de komende weken extra op bij braderieën en kerstmarkten, zowel geüniformeerd als in burger. In Lelystad worden hierbij de medewerkers van Perspectief ingezet, in andere plaatsen surveillanten en politiestudenten.

Tips
Maar u kunt er zelf ook veel aan doen, zoals:

* Let op je omgeving.

* Hou een schoudertas onder je jas.

* Laat geen tas onbeheerd staat of open staan.
* Leg geen portemonnee in een boodschappentas, ook al is deze goed afgesloten.

* Laat je niet afleiden door een onbenullig gesprek met een onbekende.

Aangifte
In mocht u onverhoopt toch slachtoffer geworden zijn: doe altijd aangifte. Misschien wordt uw portemonnee teruggevonden of wordt uw dader bij een andere zaak betrapt. Maar in ieder geval kan de politie aan de hand van het patroon van de aangiftes bepalen waar het meeste toezicht gehouden moet worden.