Politie Friesland


Grote vangst voor visstroperijteam

Fryslân 10-12-2003 - Maandagmidag en avond heeft het visstroperijteam Fryslân drie kilometer staand net en ruim 200 kg snoekbaars in beslag genomen. Er werden nog geen aanhoudingen worden verricht.

Het team kwam de netten op het spoor na een tip van een sportvisser. Hij was bij het vissen vastgeraakt in één van de netten en had een deel omhoog gehaald. Na een dregactie kon maandag 3 km staand net uit het water gehaald worden. Omdat door het invallen van de duisternis mogelijk netten over het hoofd waren gezien, is dinsdagochtend een nacontrole uitgevoerd. Daarbij werd nog een perk van 100 meter aangetroffen. In de netten werd ruim 200 kg snoekbaar aangetroffen. Daarnaast honderden andere vissen zoals karpers, brasem, snoek, bleien, bot en krabben. Ook moetsen een aantal watervogels en meeuwen het leven laten. Ze raakten verstrikt in de netten en verdronken. Het betrof de grootste vangst van het nu bijna twee jaar bestaande visstroperijteam. Het uit twaalf mensen bestaande team is samengesteld uit medewerkers van de politie te water (KLPD), de Algemene Inspectiedienst en de regiopolitie Fryslân. Het is gehuisvest in het politiebureau in Bolsward. Bij eerdere acties op onder andere het Tjeukemeer en het Slotermeer werd het tevens een aantal verdachten aangehouden.
Een voor verkoop geschikt deel van de in beslag genomen snoekbaars circa de helft - is verkocht op de visafslag in Staveren. De rest is vernietigd. Als de in beslag genomen netten nog bruikbaar zijn, worden ze ter beschikking gesteld van de stichting Project Vissers voor Vissers. Daar worden ze zonodig gerepareerd en gaan vervolgens naar derde wereldlanden.
Volgens Sido Giezen, chef van het visstroperijteam Fryslân, veroorzaakt het stropen met dit soort netten grote schade aan het milieu. Dit soort professionele stroperij is gewoon stevige criminalieit, gepleegd door lieden die er tientalle duizenden euros per jaar aan over houden.