Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging


Arcares 50ste deelnemer Nederland gaat Digitaal

persbericht Arcares

Tijdens de Arcares ICT-dag op 9 december 2003 ondertekende Arcares als 50ste deelnemer de samenwerkingsovereenkomst van Nederland gaat Digitaal. Arcares-directeur mw. drs. M.E. Rompa en Syntens-regiodirecteur drs.ing. H.M. Lardenoye ondertekenden de overeenkomst. De samenwerking houdt in dat de zorgorganisaties die verpleging en verzorging bieden worden ondersteund bij het vormgeven van hun ICT-beleid. Zij krijgen een gratis quick scan van hun informatiehuishouding, persoonlijke adviezen, gebruik van e-rooms (proeven en proberen van nieuwe technologie) en computercursussen tegen kostprijs. Voor de branche als totaal staat een branche ICT-scan op het programma en zullen voorbeeldprojecten in beeld worden gebracht. Het programma Nederland Gaat Digitaal is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en van MKB Nederland en wordt uitgevoerd door Syntens.

"De branche spant zich in voor effectieve bedrijfsvoering die er toe doet", aldus Mariëlle Rompa, directeur van Arcares, in haar speech. De sector Vepleging en Verzorging doet al veel aan innovatie op het gebied van ICT. Denk hierbij aan www.seniorzorg.nl en stimulering van Business Intelligence (cockpit voor spiegelinformatie op grond van benchmarkgegevens). Sommige zorgorganisaties hebben reeds ervaringen met domotica en andere vormen van ICT. Toch kampt de branche met een achterstand op ICT-gebied. Dit komt mede doordat de budgetten voor de zorgorganisaties niet toereikend zijn om zelfstandig innovatie op te pakken (gemiddeld 1% van hun omzet waar 5 à 6% gangbaar is). De toenemende druk op de instellingsbudgetten maakt het lastig om investeringen te doen. Daarnaast geldt voor zorgorganisaties een afschrijvingstermijn voor ICT (hardware en software) van 5 in plaats van de gebruikelijke 3 jaar.
Drs. L.M.L.H.A. Hermans, voorzitter MKB Nederland: "Nederland behoort tot de top van kennisontwikkeling maar bungelt onderaan voor wat betreft de toepassing ervan. ICT biedt de mogelijkheid om kennis beter toe te passen en te benutten. Het programma Nederland gaat Digitaal koppelt kennisontwikkeling en toepassing aan elkaar. Ik roep het ministerie van VWS op om ook te gaan participeren in het implementeren van innovatie in de zorg."

Datum: 09/12/2003