Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging


Nieuwe samenstelling LCV

persbericht Arcares

Onlangs is de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCV), in nieuwe samenstelling, geïnstalleerd. Edwin ten Holte, adjunct-directeur van Arcares, installeerde de commissie namens Arcares, brancheorganisatie verpleging en verzorging, de Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) en de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT). De LCV bemiddelt bij geschillen tussen cliëntenraden en zorgaanbieders in de sectoren verpleging & verzorging en thuiszorg. Zonodig doet de LCV daarover een bindende uitspraak op basis van de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen. De LCV wordt in stand gehouden door Arcares, LOC en LVT. De LCV bestaat sinds 1997.

De heer mr. J.L.P.G. van Thiel is benoemd tot voorzitter van de LCV. De heer Van Thiel was tot voor kort algemeen directeur van het College voor Zorgverzekeringen. De LCV bestaat thans uit: mr. J.L.P.G. van Thiel (voorzitter), mw. mr. M.J. Bax-Luhrman (vice-voorzitter) en de leden dr. J.J. Belderok, J.J. Blok, mr. M.H. Ridder en mr. A.C. van Wijk. Secretaris van de LCV is mr. K.R. van Dijk.

De LCV heeft tijdens haar eerste vergadering in nieuwe samenstelling veel aandacht besteed aan verbeteringen van haar werkwijze. Hoe belangrijker de rol van cliëntenraden wordt binnen zorginstellingen, hoe belangrijker de taak wordt van de LCV als scheidsrechter bij meningsverschillen tussen cliëntenraden en het management van zorginstellingen. De LCV wil optimaal inhoud geven aan haar taak door snel en effectief op te treden als cliëntenraden of zorgaanbieders een beroep op haar doen. Daardoor kan de LCV een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een vruchtbare medezeggenschapspraktijk in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en bij thuiszorginstellingen.

Datum: 09/12/2003