Gemeente Emmen

Persbericht: Onderzoek naar mogelijkheden oprichting Energiebedrijf Rundedal

10 december 2003

De gemeente gaat bij de ontwikkeling van het tuinbouwgebied Het Rundedal onderzoek doen naar de mogelijkheden tot oprichting van een energiebedrijf. Dit moet het toepassen van duurzame energie vereenvoudigen, en een besparing van ca. 10% op de energiekosten opleveren voor tuinbouwbedrijven die zich vestigen in het Rundedal.

Verantwoordelijk wethouder J. Kuper is optimistisch over de eventuele oprichting: We hebben goede hoop op de realisatie van het energiebedrijf. Het zou een dubbel voordeel betekenen: aan de ene kant bevorderen we het gebruik van duurzame energie, aan de andere kant hebben de bedrijven die zich vestigen in het Rundedal tezamen met de gemeente een economisch voordeel. Dit moet een stimulans zijn voor bedrijven om zich hier te vestigen. Maar eerst moet dus goed onderzocht worden wat precies de mogelijkheden zijn.

Collectief
Doorgaans investeren energiebedrijven zelf in een dergelijke energie-infrastructuur. Maar de gemeente heeft tot nu toe geen bevredigend voorstel ontvangen. Daarom wordt op deze manier geprobeerd om tot een aantrekkelijke energie-infrastructuur te komen. Onderzoek door een extern bureau heeft uitgewezen dat dit dan wel collectief moet gebeuren. Tuinbouwbedrijven kunnen dan participeren in dit collectief en daardoor bedrijfseconomische voordelen behalen.

Op korte termijn zal de gemeente het onderzoek uitvoeren en daarbij overleg voeren met de provincie, de NLTO, potentiële tuinbouwbedrijven en belangenorganisaties.
Indien de uitkomsten van het onderzoek positief zijn, dan zal de gemeente zelf de oprichter van het energiebedrijf zijn. Naarmate er meer meer tuinbedrijven zich vestigen en participeren, zal de gemeente zijn aandeel verminderen.

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van de sites waarmee een link is aangebracht op basis van een aantal criteria, valt niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente Emmen.

© 2003 Gemeente Emmen