Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl



Remkes teleurgesteld over afwijzen eindvoorstel rijksbreed sociaal plan door ambtenarenbonden

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft niet alleen met teleurstelling maar ook met onbegrip kennis genomen van het besluit van de ambtenarenvakbonden om zijn bod voor een rijksbreed sociaal plan af te wijzen. Het plan heeft tot doel de sociale gevolgen van de kabinetsvoornemens om de overheid af te slanken te kunnen opvangen.

Het voorstel van de minister bevatte een aantal nieuwe instrumenten en voorzieningen ten behoeve van het personeel dat betrokken is bij reorganisaties. De voorstellen richtten zich op het maximaal voorkomen van gedwongen ontslag.

De minister van BZK heeft in het overleg onder meer een voorstel gedaan voor een vertrekregeling voor oudere werknemers, dat er op was gericht het ontslag van jongere werknemers te voorkomen. Dit zogenoemde FPU-arrangement is van een gelijkwaardig niveau als de regeling die onlangs in de sector Defensie is afgesproken. De centrales beschouwen het bod van de minister desondanks als niet toereikend.

Het bod met betrekking tot het FPU-arrangement kende de volgende elementen: een ophoging bovenop de reguliere FPU-uitkering tot 73 % en een halve pensioenopbouw voor vier jaar, waarvan de premie voor drie-kwart door de werkgever wordt vergoed.

Ten behoeve van de financiering van het FPU-arrangement was de minister van BZK bereid een bedrag van 10 miljoen euro ter beschikking te stellen.

De minister vindt het onbegrijpelijk dat de bonden hiermee een alleszins redelijk bod van de hand hebben gewezen en daarmee voorkomen hebben dat bij de invulling van de taakstellingen er voor alle rijksambtenaren een gelijkluidend sociaal flankerend beleid van kracht is.

Noot voor de redactie,