Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV


NOVEM

Nationale Energie Toekomst Trofee gelanceerd

Trofee stimuleert samenwerking in energiebewust wonen en werken

Eindhoven, 10 december 2003
Nederland kent sinds vandaag een landelijke prijs voor energiebewust wonen en werken: de Nationale Energie Toekomst Trofee (NETT). Directeur-generaal Milieu Van der Vlist heeft namens het ministerie van VROM de prijs officieel gelanceerd. 'De Nationale Energie Toekomst Trofee is bedoeld om alle partijen te stimuleren tot samenwerking bij het ontwikkelen en realiseren van energiebewuste initiatieven in de bouw' aldus Van der Vlist. 'Deze samenwerking is nodig om nieuwe sprongen te kunnen maken.' Een gezamenlijke inzet verbetert de directe leef- en werkomgeving en draagt structureel bij aan de klimaatdoelstellingen. De winnaar kan een geldbedrag van 25.000 euro winnen ter besteding aan een energiebewust project.

'De stimulering van het bewust omgaan met energie en milieu in de gebouwde omgeving is een nieuwe fase ingegaan', zegt Rob Kool, clustermanager van de Nederlandse Organisatie voor Energie en Milieu (Novem). 'Overal in Nederland hebben gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars en andere professioneel betrokken groepen de basisprincipes van het energiebewust wonen en werken inmiddels geïntegreerd in hun plannen en uitvoering. Individuele initiatieven en acties maken dan ook steeds vaker plaats voor een integrale benadering, waarin verschillende partijen samenwerken vanuit hun eigen disciplines. Gezamenlijk boeken ze ongekende resultaten.' De vijf energieprijzen van Novem maken daarom plaats voor één nieuwe prijs: de NETT.

De prijs is nationaal maar ook laagdrempelig. Kool: 'Iedere organisatie, groot of klein, kan meedoen. Uiteraard moeten de initiatieven wel maatschappelijke impact hebben en vernieuwend in aanpak zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld liggen op het gebied van comfort, kostenbesparing en energiebesparing.' Alle initiatieven zullen eerst door vier regionale jury's worden beoordeeld, waarna een landelijke vakjury de nominaties bekendmaakt en uiteindelijk de prijswinnaar selecteert. De aanmelding, achtergrond, voorwaarden en beoordelingscriteria zijn te vinden op: www.kompas.novem.nl/nett

De Nationale Energie Toekomst Trofee zal in 2004 voor het eerst worden uitgereikt. Novem voert in opdracht van VROM DGW 'Kompas energiebewust wonen en werken' uit, de initiatiefnemer van de Nationale Energie Toekomst Trofee.

Het Praktijkfestival
Novem organiseert het Praktijkfestival in opdracht van de ministeries van VROM (DGW), Economische Zaken en Verkeer & Waterstaat.

Het Praktijkfestival is opgebouwd rondom zeven thema's, namelijk Duurzame stedelijke vernieuwing, Duurzame energievoorziening, Duurzame productontwikkeling, Duurzaam doen, Uw duurzame organisatie, Duurzame gebouwen en Onze duurzame toekomst.