COLLEGE TOEZICHT ZORGVERZ.

Diemen, 10 december 2003
2003/10

Beleggingsbeleid ziekenfondsen grotendeels op orde

Bijna alle ziekenfondsen hebben een schriftelijk vastgelegd beleggingsbeleid en beleggen volgens dat beleid. De solvabiliteitspositie van enige ziekenfondsen dient te worden verbeterd. Dit concludeert het CTZ in zijn speerpuntenonderzoek naar de beleggingen en de solvabiliteit.

Het onderzoek is uitgevoerd in september en oktober 2003 en heeft onder meer als doel na te gaan of de ziekenfondsen voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving. Het onderzoek is een vervolg op het onderzoek naar beleggingen en solvabiliteit dat eind 2002 is uitgevoerd. In de kern komt de regelgeving erop neer dat ziekenfondsen de wettelijke middelen renderend doch risicomijdend mogen beleggen. Verder mogen ziekenfondsen de niet-wettelijke middelen renderend beleggen met een beperkt risico. Naast eisen aan de feitelijke beleggingen, stelt de regelgeving ook eisen aan de administratieve organisatie en interne controle.

De resultaten van de 21 ziekenfondsen zijn in vergelijking met het vorige onderzoek aanzienlijk verbeterd. Vier ziekenfondsen voldoen inmiddels geheel aan alle regels, voor zeven ziekenfondsen geldt dit op bijna alle punten. Verder voldoen drie (kleine) ziekenfondsen op een paar punten nog niet aan de regels. Vooralsnog beleggen zij niet. Zeven ziekenfondsen voldoen op meerdere punten niet. Drie hiervan geven aan per 1 januari 2004 te voldoen. Tot slot zijn vier ziekenfondsen met het CTZ en het College voor zorgverzekeringen in overleg of de door hun gekozen beleggingen zijn toegestaan.

Wat de solvabiliteit van de ziekenfondsen betreft, concludeert het CTZ dat de verhouding ten opzichte van 2002 nauwelijks is gewijzigd. Bij vier ziekenfondsen blijkt de solvabiliteit licht gestegen en bij vier ziekenfondsen licht gedaald. Medio 2003 hadden vier ziekenfondsen een lagere solvabiliteit dan de vereiste marge. Door een (te) lage solvabiliteit kan de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar komen. Het CTZ gaat erop toezien dat de betreffende ziekenfondsen hun solvabiliteitspositie verbeteren.


---

Noot voor de redactie/