Gemeente Den Haag

december 2003
Eerste resultaten "Haagse steiger" positief (9 december)

De eerste evaluatie van de "Haagse steiger", een nieuwe methodiek voor sociale activering, geeft veelbelovende resultaten te zien. Hieruit blijkt dat naar verwachting 35% van de klanten sociale activering door kan stromen naar werk of een traject gericht op werk, terwijl dat in het verleden zo'n 10% was. Wethouder Pierre Heijnen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurt de evaluatie vandaag naar de raadscommissie SZWI.

In 2003 zullen zo'n 980 cliënten van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten voor sociale activering zijn aangemeld. De trajecten duren in eerste instantie één jaar, met een mogelijke verlenging tot maximaal twee jaar. Volgend jaar worden de definitieve resultaten van deze groep bekend. In 2002 is echter al een proefproject gestart voor 60 personen. Van deze groep zal naar verwachting 35 % binnen een jaar naar werk of een traject gericht op werk doorstromen. Deze percentages zijn aanzienlijk hoger dan in het verleden het geval was (10%) en ook hoger dan de oorspronkelijke doelstelling (20% tot 30%). Ook de tussentijdse uitval uit de trajecten is sterk gedaald.

Op 11 december a.s. bespreekt de gemeenteraad het Beleidsplan Reïntegratie 2004 van de gemeente Den Haag. Daarin wordt het beleid om werklozen met een uitkering weer aan het werk te helpen beschreven. De nieuwe Wet Werk en bijstand geeft gemeenten volledige financiële verantwoordelijkheid in het verstrekken van bijstandsuitkeringen en meer beleidsvrijheid in het begeleiden van uitkeringsgerechtigden naar betaald werk. Hoewel het vanwege de financiële prikkel voor de hand ligt de inspanning vooral op makkelijk en snel bemiddelbaren te richten blijft Den Haag zich hard maken voor al haar burgers, ook de moeilijke doelgroepen.