Rechtbank Zutphen



Zutphen behandelt 33 zaken in mediationweek

Bron: Rechtbank Zutphen

Datum actualiteit: 10-12-2003

33 zaken zullen volgende week, 15 tot en met 19 december 2003, in de rechtbank Zutphen hopelijk via Mediation tot een oplossing worden gebracht. 66 partijen die reeds bij de rechtbank procedeerden, hebben voor deze alternatieve vorm van geschiloplossing gekozen. Zij maken nu, zonder daarvoor extra kosten in rekening gebracht te krijgen, gebruik van het aanbod tot mediation. Dit houdt in dat beide partijen in één of meerdere gesprekken gezamenlijk naar een oplossing zoeken.

De gesprekken vinden plaats onder begeleiding van ervaren mediators die niet in dienst zijn van de Zutphense rechtbank en zorgvuldig door het NMI (Nederlands Mediation Instituut) zijn geselecteerd. De mediator kan, veel meer dan de rechter, rekening houden met emotionele betrokkenheid en mogelijke communicatieproblemen tussen partijen.

Soort zaken
De 33 voorgedragen zaken hebben o.a. betrekking op de volgende geschillen:
Verdeling van de huwelijkse goederen gemeenschap Ontbinding arbeidsovereenkomst
Echtscheiding met nevenvoorzieningen
Bezwaar afgifte bouwvergunning
Erfrecht.

De rechtbank zal volgende week de kleine zittingzalen speciaal voor mediation inrichten. Niet alleen is de inrichting van de ruimten gewijzigd, ook zal men gebruik kunnen maken van de catering. De verwachting is dat elk gesprek ruim 2 uur in beslag zal nemen. Dit betekent dat er in de genoemde week gemiddeld 3 gesprekken tegelijk per dagdeel zullen plaatsvinden.

Procedure
In beginsel wordt voor iedere mediation, ongeveer 2 uur, uitgetrokken. Vaak wordt tijdens één sessie al een oplossing voor het geschil bereikt. Als dit niet lukt, maar er wel uitzicht bestaat op een oplossing, dan is het mogelijk om in de drie maanden daarna vervolgsessies af te spreken. Ook deze vinden weer plaats in het gerechtsgebouw. Indien partijen niet tot een oplossing komen, zal de zaak weer terug worden verwezen naar de behandelend rechter. Door het vertrouwelijke karakter van mediation is de rechter niet op de hoogte van datgene wat tijdens de gesprekken naar voren is gebracht.

Projectorganisatie
Voor de organisatie van de Mediationweek is een projectcommissie geformeerd. Mevrouw mr. S.A.M. Vrendenbarg-Elsbeek, rechter in de civiele sector en tevens persrechter, is projectleider.