FNV

10-12-2003
Kaderleden zijn voor acties in vleessector rond kerst

De kaderleden van FNV Bondgenoten in de vleessector willen nog voor de kerst actie voeren om de werkgevers te dwingen op de CAO-voorstellen van de bond in te gaan.

Deze en volgende week worden werknemers in de sector geraadpleegd over het vastgelopen CAO-overleg. Wijzen zij het bod van de werkgevers ook af, dan zijn acties onvermijdelijk.

Volgens FNV Bondgenotenbestuurder John Klijn is het de bedoeling om nog vóór de kerstdagen in actie te komen. De acties zouden dan gevolgen kunnen hebben voor de menukeuze bij het kerstmaal. Klijn: "De slachterijen waar actie gevoerd gaat worden verwerken rund- en varkensvlees, dus de kans bestaat dat daar minder van de in de schappen komt te liggen. De traditionele kerstkalkoen loopt echter geen gevaar. De bedrijven die gevogelte verwerken hebben een eigen CAO".

Het overleg over een nieuwe CAO voor de ruim 15.000 werknemers in slachterijen en vleesverwerkende bedrijven liep begin december vast. Werkgevers weigeren een loonsverhoging overeen te komen en willen van de zaterdag een gewone werkdag maken. Voor FNV Bondgenoten is dat onacceptabel. De bond heeft een eindbod op tafel gelegd met een gematigde looneis: per 1 oktober 2003 1% structureel plus 1% eenmalig voor een contract met een looptijd van achttien maanden. Verder wil de bond afspraken maken over de invoering van functiewaardering, betaling van overwerk en een goed ouderenbeleid om WAO-instroom vanuit de sector tegen te gaan.