Ingezonden persbericht


PERSBERICHT afdeling Maastricht en Heuvelland
Koninklijk Horeca Nederland

Horeca breekt jarenlang overleg met gemeente Maastricht af

MAASTRICHT, 10 december 2003 -- Hedenmiddag heeft de afdeling Maastricht en Heuvelland van Koninklijke Horeca Nederland helaas de moeilijke beslissing moeten nemen om het reeds jarenlange bestaande en gekoesterde overleg met de gemeente Maastricht te verbreken.

Breekpunt voor de afdeling Maastricht en Heuvelland van Koninklijk Horeca Nederland is de beslissing van Burgemeester & Wethouders om zonder voorafgaand overleg de precariorechten te verhogen met 105 %. De afdeling heeft nog geprobeerd met de gemeente Maastricht tot een akkoord te komen over een gespreide verhoging. Al twee jaar lang worden horecaondernemers geteisterd door opgebroken en niet-toegankelijke straten, verkeersomleidingen, slechte parkeermogelijkheden, etc. Als gevolg hiervan dreigen een groot aantal horecabedrijven op korte of op langere termijn te verdwijnen. De gemeente heeft deze argumenten zonder verder overleg naast zich neergelegd.

Vandaag heeft het college van B&W aan de gemeenteraad voorgesteld om de legestarieven te verhogen met zo'n 400 %! Dit voorstel dreigt tijdens de raadsvergadering van 16 december erdoor gejaagd te worden. Ook bij dit besluit zijn betrokkenen, zoals de Maastrichtse horeca, niet gehoord.

Het gebruikelijke vooroverleg tussen gemeente en Koninklijk Horeca Nederland, zoals besloten in de gemeentelijke horecanota, is ook dit keer weer op flagrante wijze genegeerd. Het afdelingsbestuur kan zich niet aan de indruk onttrekken, dat het college van B&W moeite heeft om de Maastrichtse gemeenteraad op hun lijn te krijgen en dat ze het overleg met belangengroepen zoals de Maastrichtse horeca, vervangen door een simpele mededeling achteraf. We mogen slikken of anders maar stikken. Het vooroverleg is daarmee verworden tot iets volstrekt nietszeggends, iets inhoudsloos. Koninklijk Horeca Nederland vraagt zich af of dit het gevolg is van het duale stelsel waar een college niets meer mag toezeggen.

De afdeling Maastricht en Heuvelland van Koninklijk Horeca Nederland betreurt ten zeerste, dat zij tot deze stap gedwongen is door de weinig democratische handelwijze van de overheid. Wij spreken de hoop uit dat op korte termijn de overheid beseft dat de overlegstructuur met de Maastrichtse horecaondernemers een onderdeel vormt van een wijs bestuursbeleid. Deze democratische besluitvorming is het niet alleen waard om gekoesterd te worden, maar heeft ook haar waarde in het verleden meer dan eens bewezen.

Aan het college van B&W is door de afdeling Maastricht en Heuvelland het advies gegeven zich te beraden over de overlegstructuur voor de toekomst of verder te gaan op de ingeslagen weg met het nemen van confronterende beslissingen. Wat Koninklijk Horeca Nederland betreft, wij wachten af of de bestuurlijke wijsheid het wint van de harde confrontatie. Wij wachten op een reactie.


---

Noot voor de redactie -