BOVAG

Fietsreparaties blijven laag belast

Tot groot genoegen van de BOVAG blijft het lage BTW-tarief van 6 procent op fietsreparaties tot en met 31 december 2005 van kracht. De Europese Commissie heeft hiertoe vandaag besloten. De fietsenwinkels hoeven nu twee jaar lang hun tarieven niet met 13 procent extra BTW te belasten tot het algemene 19 procent-tarief. Fietsreparaties blijven voorlopig laag belast.
Het lage tarief is bij wijze van proef (om uit te proberen of een laag BTW-tarief meer reparatieopdrachten en werkgelegenheid oplevert) in het jaar 2000 ingevoerd. Alom is echter de mening dat de periode tot nu toe te kort is om harde conclusies over het resultaat van de proef te kunnen trekken. Daar komt nu dus twee jaar meer tijd voor.

De BOVAG-afdeling Tweewielerbedrijven heeft hier, samen met een groot aantal andere organisaties, waaronder die van de kappers, de schoenmakers, de vakbonden en de koepelorganisaties MKB Nederland en VNO/NCW, het afgelopen jaar hard voor gelobbyd in Brussel. De lobby heeft zelfs kans gezien de Nederlandse overheid mee te krijgen. Die heeft in Brussel meegevochten voor het behoud van het lage tarief.

Afhankelijk van de resultaten in de komende jaren zal in 2005 worden bezien of het lage tarief een permanent karakter kan krijgen. 'De ervaringen tot nu toe bieden al goede perspectieven voor de toekomst. We hebben er alle vertrouwen in dat dit lage tarief meer reparaties en dus meer werkgelegenheid oplevert', aldus voorzitter Wim van Vliet van de BOVAG-afdeling Tweewielerbedrijven

EINDE BERICHT