Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/195

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

10 december 2003

Nr. 03/195

Werkomstandigheden matig bij kunstmestbedrijven

De arbeidsomstandigheden bij een aantal door de Arbeidsinspectie onderzochte distributiebedrijven van kunstmest zijn matig. De bedrijfshulpverlening bij mogelijke calamiteiten baart zorgen en ook schort het aan de voorgeschreven risico-inventarisatie en evaluatie.

Deze conclusies trekt de Arbeidsinspectie na een onderzoek bij 17 distributiebedrijven van kunstmest, in samenwerking met de VROM-inspectie. Het onderzoek is het vervolg op het onderzoek van de VROM-inspectie bij bedrijven waar ammoniumnitraathoudende meststoffen geproduceerd, verwerkt en opgeslagen worden. Aanleiding was de ramp in een chemische fabriek in de Franse stad Toulouse, waar ruim twee jaar geleden ammoniumnitraat ontplofte.

Bij de 17 onderzochte bedrijven was geen sprake van een acuut en omvangrijk risico voor de omgeving. Wel kunnen er bij blootstelling aan een externe warmtebron hoeveelheden giftige gassen vrijkomen. Om dergelijke calamiteiten zo veel mogelijk te voorkomen en goed op te treden als ze zich toch voordoen, moeten er maatregelen genomen worden. In totaal constateerde de Arbeidsinspectie 16 tekortkomingen op het terrein van bedrijfshulpverlening. In 6 gevallen waren de bedrijfshulpverleners onvoldoende opgeleid en in 10 gevallen ontbrak duidelijke informatie over wat te doen bij ongevallen. Bij 14 bedrijven waren er tekortkomingen op het terrein van risico-inventarisatie en evaluatie.

Deze resultaten zijn niet representatief voor de hele branche, maar geven een indruk.

2003