Gemeente Den Haag

december 2003
Den Haag gaat voor de vernieuwing en verbetering van Transvaal (9 december)

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op dinsdag 9 december 2003 ingestemd met een aantal plannen die de verbetering en vernieuwing van de wijk Transvaal in gang moeten zetten. Ten eerste heeft het college ingestemd met het wijkplan en het stedenbouwkundig plan voor Transvaal. Deze beide plannen worden nu voorgelegd aan de gemeenteraad ter vaststelling.

Daarnaast heeft het college ingestemd met het voorstel om een zogenaamde "Aanvoerder Transvaal" aan te wijzen en een bestuurlijke regiegroep Transvaal in te stellen. Dit om de integrale aanpak van de problemen in Transvaal en de uitvoering van de maatregelen rechtstreeks te bewaken.

Tenslotte heeft het college de ontwikkelingsvisie Lijn 11-zone Transvaal vrijgegeven voor communicatie met bewoners, ondernemers en marktkooplieden van de Haagse Mart.

In het kader van de IPSV subsidies (Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing) heeft het minist erie van VROM vorige week bekend gemaakt dat er aan het project "Aanpak mensen nu", 1,9 miljoen euro is toegekend. "Aanpak mensen nu" betreft maatregelen die de leefbaarheid en de sociale cohesie in de wijk Transvaal moeten bevorderen.

Het wijkplan en het stedenbouwkundig plan Transvaal geeft een visie op de toekomstige ontwikkeling van Transvaal. Het schenkt aandacht aan ruimtelijke, sociale en economische aspecten en draagt bij tot een beter imago en verbeterde woon- en werkomstandigheden van de bewoners. Het wijkplan is tot stand gekomen in samenwerking met de woningcorporaties Staedion en Haag Wonen, bewoners en ondernemers, de Kamer van Koophandel, verschillende wijkorganisaties, externe deskundigen en gemeentelijke diensten. Het wijkplan zal in vier fasen over een periode van tien jaar uitgevoerd worden.

Het College heeft het Concept-Wijkplan dinsdag 9 september 2003 vrijgegeven voor de inspraak. Tijdens de inspraakperiode, die liep van 11 september 2003 tot en met 15 oktober 2003, zijn er tal van reacties binnengekomen, waarop in het inspraakrapport wordt gereageerd.

De "Aanvoerder Transvaal" zal voor de duur van deze college-periode worden aangesteld. Hij/zij treedt op als ambtelijk secretaris van de bestuurlijke regiegroep en heeft rechtstreeks toegang tot de wethouder Ruimtelijke Ordening, Stedelijke vernieuwing en Wonen. Het gaat hierbij om een nieuwe functie die de coördinatie tussen alle betrokkenen in en buiten de gemeente moet waarborgen. De "Aanvoerder Transvaal" zal ook aanspreekbaar zijn voor bewoners in het nieuw te vestigen informatiepunt aan de Steijnlaan.