Gemeente Den Haag

december 2003
Van Alkemadelaan krijgt dynamische busstrook (9 december) Vandaag heeft het college van B&W ingestemd met de aanleg van een dynamische busstrook op de Van Alkemadelaan tussen de Waalsdorperweg en Stevinstraat in de richting Scheveningen. Dit houdt in dat bij grote verkeersdrukte in het wegdek lichtjes gaan branden die het woord `BUS' vormen. De rijstrook krijgt dan de status van busstrook waardoor auto's er niet meer op mogen rijden. Het is een innovatieve verkeerstoepassing, die nog nergens in Nederland in deze vorm is toegepast.

Aanleiding is dat bij filevorming het openbaar vervoer meer ruimte nodig heeft om snel Scheveningen te kunnen bereiken. Daarnaast krijgt met de dynamische busstrook het openbaar vervoer ook een betere concurrentiepositie ten opzichte van het autoverkeer. Wethouder Bruins (Verkeer): `Het effect van de maatregel moet zo zijn bezoekers van Scheveningen te overtuigen op drukke momenten van het openbaar vervoer gebruik te maken, vanaf een vertrek- of overstappunt.'

De busstrook op de Van Alkemadelaan wordt pas ingeschakeld wanneer de parkeergarages redelijk gevuld raken en de file op de Zwolsestraat de Stevinstraat bereikt heeft. In totaal wordt dan elf keer met led-lampjes het woord BUS in het wegdek zichtbaar en na elke kruising wordt de automobilist met een dynamisch informatiebord extra gewezen op de situatie. Op het gedeelte tussen de Pompstationsweg en de Stevinstraat verschuift de busstrook naar de linker rijstrook richting Scheveningen. Hiermee wordt het de lijnbussen makkelijker gemaakt om linksaf de Stevinstraat in te rijden. Op de gehele route van de bus blijven de bestaande haltes in gebruik. Volgens de planning is de busstrook voor het badseizoen van 2004 gereed.

Tijdens het Vuurwerkfestival in 1999 heeft de gemeente al een pilot gehouden met dynamische rijstrookafsluiting op de Van Alkemadelaan. Daarnaast zijn op het Willem Witsenplein vanaf 2001 proeven gehouden met het systeem van een dynamische busmarkering. In de periode van 8 oktober t/m 5 november heeft de gemeente ook inspraak gehouden over de dynamische busstrook op de Van Alkemadelaan. Aanbevelingen die uit de onderzoeken en de inspraak naar voren kwamen, zijn verwerkt in het voorlopige ontwerp van de dynamische busstrook.