NU'91

Onderhandelaarsresultaat bereikt in CAO Thuiszorg

reiskostenregeling blijft overeind

Op woensdagochtend 10 december 2003 hebben NU91 en de andere werknemersorganisaties met de werkgevers een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe CAO Thuiszorg. Aan het onderhandelaarsakkoord ging een megasessie vooraf van achttien uur onderhandelen aan een stuk.

De tweede fase van de onderhandelingen voor deze CAO begon op Sinterklaasochtend 5 december. Eerder, begin oktober, stapte NU91 en de andere bonden uit het CAO-overleg en riepen zij hun leden op in actie te komen. Aan die oproep hebben de werknemers in de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg de afgelopen weken massaal gehoor gegeven. Voordat de onderhandelingen de tweede fase ingingen, schortte NU91 haar acties op.

Resultaat

Het onderhandelaarsresultaat bevat op hoofdlijnen de volgende punten:

1. de nieuwe CAO kent een looptijd van achttien maanden, van 1 juli 2003 tot en met 31 december 2004;

2. de huidige reiskostenregeling blijft bestaan;

3. per 1 december geldt een salarisverhoging van 1,5 procent;

4. er komt een nieuw loongebouw, dat gebaseerd is op de CAO Verpleeg- en Verzorgingshuizen en dat salarisgaranties biedt;

5. een structurele eindejaarsuitkering van 0,5 procent vanaf 2003.

Werknemers kunnen deze uitkering in 2004 verhogen naar 2

procent in ruil voor 25 verlofuren. Deze ruil geschiedt op vrijwillige

basis;

6. Werknemers krijgen in december 2003 een eenmalige uitkeringing van 0,9 procent.

Geldbuidel

CAO-onderhandelaar Ike Tjin A Lien: Ik ben zeer verheugd dat we de reiskostenregeling overeind hebben gehouden. Berichten over mogelijke besnoeiingen daarop, hebben tot grote onrust geleid onder onze leden. De werkgevers erkennen dat dienstreizen een essentieel onderdeel vormen bij het werken in de thuiszorg. En zij blijven ook bereid daarvoor de buidel te trekken.

NU91-leden die werken onder de CAO Thuiszorg ontvangen binnenkort een ledenbrief met meer informatie. Ook zal in deze brief staan hoe je je mening kunt geven over het bereikte resultaat.