Vlaamse overheid

Nederlanders kiezen voor kortere vakanties en Vlaanderen is een valabel alternatief.

Vlaanderen enige klimmer in top-vijf van Nederlandse vakantiebestemmingen.

Uit nieuwe cijfers en een studie van het Continu Vakantie Onderzoek Nederland blijkt dat Vlaanderen en de Kust bij de noorderburen steeds populairder worden als vakantiebestemming.
Van de vijf meest geliefde vakantiebestemmingen van de reislustige Nederlanders is België de enige in stijgende lijn en dit terwijl Nederlanders in de eerste zes maanden van 2003 een kwart miljoen minder reizen hebben ondernomen.

De belangrijkste conclusie voor de Vlaamse toeristische markt is dat Nederlanders in Vlaanderen en aan de kust echt een volwaardig alternatief hebben gevonden.

Toerende Nederlander vindt rust in Vlaanderen

Het traditionele beeld van de Nederlanders met caravan of zwerfwagen reizend op verafgelegen Europese snelwegen is aan herziening toe. Blijkbaar heeft de toerende Nederlander rust gevonden in Vlaanderen en aan de kust.

"Jarenlange inspanningen om Vlaanderen en de Kust bij de noorderburen te promoten werpen duidelijk vruchten af", zegt Vlaams Minister van Toerisme Renaat LANDUYT. De top- vijf van populaire reisbestemmingen op basis van het aantal vakanties van Nederlanders blijven nog steeds Frankrijk, België, Duitsland, Spanje en Oostenrijk.

Veelbelovend en opmerkelijk is dat België in die top-vijf van populaire Nederlandse vakantiebestemmingen de enige klimmer is. De vier andere hebben tussen december 2002 en juli 2003 opmerkelijk minder Nederlandse vakanties kunnen registreren.
"In de slag om de Nederlandse vakantieganger staan we net achter Frankrijk, maar ruim voor op Duitsland en Spanje. Mede door de toegenomen populariteit van de Vlaamse kunststeden en de groeiende aantrekkelijkheid van de Kust is het aantal vakanties van Nederlanders toegenomen van
1.066.000 naar 1.105.000", merkt Renaat LANDUYT op.

Terwijl de Nederlandse vakantiebestemming bij uitstek, Frankrijk, vroeger tot 400.000 vakanties méér kon registreren dan België, is het verschil nu gedaald tot een kleine 190.000. België zit Frankrijk dus duidelijk op de toeristische hielen.

Niets wijst erop dat er trendwijzigingen zijn die in de tweede helft van 2003 een ander beeld zouden geven. Ook in de topseizoenmaanden hebben heel wat Nederlanders in ons land een prima vakantiebestemming ontdekt.

De noorderburen vormen de sterkste buitenlandse markt voor Vlaanderen met 2,7 miljoen recreatieve overnachtingen in 2002. Jaar na jaar blijft het aantal Nederlandse overnachtingen toenemen.
Bijna een derde van alle recreatieve overnachtingen van buitenlanders in Vlaanderen komt toe aan de Nederlanders. Bijna een op vier Nederlandse overnachtingen vindt plaats aan de Kust, een op vijf in de Vlaamse kunststeden, zoals Brugge, Antwerpen en Gent.

Vlaams minister van Toerisme Renaat LANDUYT merkt wel op dat de Nederlanders, zoals vele andere nationaliteiten, dit jaar gesnoeid hebben in hun vakantiebudget. Op zes maanden tijd boekten Nederlanders een half miljoen reizen minder. "Zowel in de binnenlandse als de buitenlandse bestemmingen van de Nederlanders zit een uitgesproken daling, maar hij is verheugd dat Vlaanderen en de Kust meer dan standhoudt."
De Vlaams minister van Toerisme verklaart dit gegeven doordat Nederlanders vooral kiezen voor kortere vakanties en dat ons land daar de positieve gevolgen van ondervindt. Een ander deel van de verklaring, dan voor de daling van de Nederlandse vakantiezucht, ligt volgens Renaat LANDUYT in de macro-economische sfeer. Toch blijft hij ervan overtuigd dat intensief bespelen van de Nederlandse markt gedurende de afgelopen drie jaar met aantrekkelijke promotie voor Vlaanderen loont. Toerisme Vlaanderen heeft bijvoorbeeld een kantoor in Den Haag met zeven personeelsleden, dat permanent campagnes organiseert om Vlaanderen zo aantrekkelijk mogelijk voor te stellen. Jaarlijks vragen hierdoor 80.000 Nederlanders om informatie en reisbrochures over Vlaanderen.

Nederlanders spenderen graag in Vlaanderen

De Nederlander besteedt voornamelijk veel aan eten, drinken en winkelen. Het bourgondisch imago van Vlaanderen prikkelt de verbeelding van de Nederlandse vakantieganger. Qua logiesvorm staan de Nederlanders voornamelijk op een camping. Dit houdt gemiddeld in dat een Nederlander aan de kust per persoon net geen 41 euro uitgeeft, maar in de Kunststeden tot ruim 110 euro per nacht.

Ook in de toekomst wil minister LANDUYT de Nederlanders toeristisch in de Vlaamse watten leggen. "Nederlanders komen hier graag op vakantie. Ze voelen zich goed, ze botsen minder op het taalprobleem en vooral de gezelligheid van de Vlaamse horeca weet hen meer en meer te bekoren," besluit LANDUYT.

info : Jurgen Vanpraet , woordvoerder van minister Landuyt - tel. (02) 553 25 69 / GSM 0476/ 80 91 73
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be


---