Partij van de Arbeid



PERSBERICHT



Den Haag, 10 december 2003



PvdA wil kokkeltaks voor bescherming Waddenzee



De PvdA wil het (inter)nationaal unieke natuurgebied de Waddenzee beschermen tegen de grootste bedreiging op dit moment: de mechanische kokkelvisserij. Om een echte bijdrage aan de ontwikkeling van de Waddenzee te leveren, komt de PvdA met een nieuw voorstel: de kokkeltaks, 1 euro per toerist. Hiermee wil de PvdA bereiken dat er geld komt om de kokkelvissers uit te kopen en te investeren in het behoud van het natuurgebied. Zonder gaswinning.



De Waddenzee is ons laatste echte natuurgebied, maar dat wil niet zeggen dat het ongeschonden is. Het is duidelijk dat vooral de kokkelvisserij een bedreiging vormt voor het ecologische evenwicht en op dit moment al veel schade aanricht. Door omwoeling van de bodem wordt onherstelbare schade aangericht, en voedsel voor vogels wordt in te grote mate uit de zee gehaald. Gevolg is massale vogelsterfte en verstoring van bodemflora- en fauna. Er is maar één oplossing voor dit probleem mogelijk: het verdwijnen van de mechanische kokkelvisserij uit de Waddenzee. Dat dit geld gaat kosten is duidelijk, maar over de manier waarop dit gefinancierd moet worden, is de afgelopen jaren veel discussie ontstaan. Er is geopperd dat gaswinning in de Waddenzee toegestaan zou moeten worden, om met een deel van de opbrengst de kokkelvisserij uit te kopen. De PvdA is het hier zeer mee oneens.



Een kwetsbaar natuurgebied dat we willen behouden, mag niet worden blootgesteld aan nieuwe gaswinning, hoe geraffineerd ook. De argumentatie dat de Waddenzee er 'niets van merkt', is niet meer dan speculeren op het voorzorgsbeginsel: onderzoek in 1999 toont aan dat garanties voor schadevrij gaswinnen niet mogelijk zijn. Het pleidooi om met de opbrengst van het Waddengas de overige bedreigingen van de Waddenzee te lijf te gaan, klinkt sympathiek, maar heeft als merkwaardige consequentie dat de Waddenzee het eerste natuurgebied ter wereld zou worden dat zijn eigen bescherming moet betalen. Het haast poëtische beeld dat 'de onderkant' van het Wad, de 'bovenkant' beschermt is verleidelijk maar irrationeel: wanneer we geld nodig hebben voor de bescherming van het Wad en dat geld per se met extra gaswinning willen verdienen, dan kunnen we prima terecht bij gasvoorraden die onder minder kwetsbare natuur liggen (bijvoorbeeld midden in de Noordzee).



De PvdA komt daarom met het voorstel om een zogenaamde kokkeltaks in te voeren.


Per jaar bezoeken twee miljoen toeristen de Waddeneilanden, om te genieten van zon, zee en natuur. Juist bij hen bestaat een draagvlak voor het behoud van het Wad. Van hen vragen we 1 euro per bezoek aan de Waddenzee. Vijftien jaar lang voeren we voor de Waddeneilanden een aparte toeristenbelasting: kokkeltaks. Daarmee creëren we een fonds van 30 miljoen euro waarmee de kokkelvissers kunnen worden uitgekocht.



Op deze manier bieden we een echte oplossing voor de bedreigingen van de Waddenzee, en niet een schijnoplossing door de ene bedreiging met de andere uit te ruilen.





Partij van de Arbeid