Politie Groningen

Politie rolt distributienetwerk drugshandel op (10/12/03)

Provincie Groningen, 10-12-2003 - Met de aanhouding van negen verdachten, waaronder vijf vrouwen, heeft de politie een groot distributienetwerk van verdovende middelen in Groningen opgerold. Dit netwerk opereerde voornamelijk vanuit Groningen en had lijnen vanuit de provincie naar onder meer Duitsland.

De verdachten leverden de drugs vanuit meerdere locaties aan vooral dealers en soms aan gebruikers. In de meeste gevallen werd heroïne, cocaïne, XTC en soft drugs geleverd. Het onderzoek richtte zich zodoende vooral op de dealers en niet op de traditionele drugsverslaafden.

Miljoenenomzet
De groep, die vermoedelijk al enkele jaren actief is, heeft daarmee een miljoenenomzet gedraaid. Als hoofdverdachten gelden in deze zaak een 46-jarige man uit Groningen, een 34-jarige man uit Hoogezand en een 32-jarige vrouw uit Groningen. De politie schat dat deze verdachten ieder een paar kilo harddrugs verhandelden. Het distributienetwerk ging bijzonder professioneel te werk. Ook maakte men gebruik van allerlei codes. Ook verplaatsten de verdachten zich voortdurend.

De verdovende middelen werden door koeriers vanuit de Nederlandse Antillen na een vliegreis naar Nederland gebracht. De koeriers bestonden voornamelijk uit bolletjesslikkers, die zich in een zogenaamd poephuis in Groningen van de bolletjes konden ontlasten. Het onderzoeksteam heeft inmiddels circa 50 klanten gehoord over de drugshandel.

Huiszoeking Eind oktober van dit jaar doorzocht de politie zeven woningen, waaronder de cel van een van de verdachten. In de cel werd niets gevonden, maar in de woningen werd ongeveer 1 kg cocaïne gevonden en in beslag genomen. Daarnaast werd 60.000 euro contant geld in beslag genomen. In een garagebox in Groningen werd een dure motorfiets aangetroffen.

De twee mannelijke hoofdverdachten zitten nog vast. De vrouw is in verband met de verzorging van haar kinderen inmiddels in vrijheid gesteld. Het onderzoek loopt nog en is nog niet afgerond. Vooral vanuit financiële hoek wordt momenteel geprobeerd om het wederrechtelijke voordeel van de verdachten te ontnemen. De kans bestaat dat uit dit onderzoek een nieuw onderzoek zal ontstaan.