Gemeente Breda

Persberichten

10-12-2003

Blijvende aandacht voor leerplichtwet werpt vruchten af

Het aantal meldingen van schoolverzuim in het schooljaar 2002-2003 is voor het eerst sinds jaren niet verder gestegen. Van 4,3% van het totaal aantal leerplichtige scholieren, werd verzuim gemeld bij de leerplichtconsulent van de gemeente Breda. Ook het aantal scholen dat verzuim meldt (83%), is gelijk gebleven. De meeste verzuimgevallen hebben betrekking op gebrek aan motivatie, maar steeds vaker hangen de meldingen samen met gedragsproblemen en problemen in de opvoedingssituatie. Dit blijkt uit het door het college van Breda vastgestelde leerplichtverslag 2002-2003.

Van 1.050 leerlingen werden één of meerdere keren verzuimmeldingen doorgegeven aan leerplichtconsulenten. Vorig schooljaar waren dit
1.036 leerlingen. De gemeente besteedt veel aandacht aan de manier waarop scholen de leerplichtwet hanteren. Zij worden regelmatig aangesproken op hun verplichtingen die uit de leerplichtwet voortvloeien. Hierdoor hebben veel scholen de verzuimaanpak nu gewijzigd of vernieuwd. Dit heeft tot gevolg dat het aantal verzuimmeldingen voor het eerst sinds jaren niet verder is gestegen. Verder werken leerplichtconsulenten bij het terugdringen van het verzuim samen met diverse externe partners. Zo kunnen alle scholen voor het voortgezet onderwijs in Breda leerlingen met problemen verwijzen naar schoolmaatschappelijk werkers.

De meeste jongeren worden bij het afwikkelen van de melding door de leerplichtconsulent teruggeplaatst op hun eigen school. Voor een kleiner deel is een andere oplossing noodzakelijk. Trajectbegeleiders van TransiT zorgen er bijvoorbeeld voor dat jongeren snel en deskundig begeleid worden in hun keuze voor een andere opleiding, stage of werkplek.
Als jongeren verzuimen en er na tussenkomst van de leerplichtconsulent geen verbetering optreedt, kan deze een proces-verbaal opmaken. In het schooljaar 2002-2003 werd 22 keer proces-verbaal opgemaakt en 25 keer mini proces-verbaal. Een mini proces-verbaal, voor jongeren met een verzuim van maximaal 10 dagdelen, wordt gevolgd door een werk- of leerstraf bij HALT. Als de leerstraf niet voldoende wordt afgewerkt of wanneer het verzuim langdurig en hardnekkig is, kan een proces-verbaal volgen. Voor de jongeren en voor de verantwoordelijke ouders. Dit is in veel gevallen een laatste redmiddel. Zij moeten dan voor de kantonrechter verschijnen. Scholen en ouders vinden deze aanpak doorgaans effectief.

Bij het terugdringen van schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten staat het doel centraal dat leerlingen minimaal een HAVO diploma of een MBO-diploma op niveau 2 behalen (startkwalificatie). De leerplichtconsulenten van de gemeente Breda werken daartoe samen met trajectbegeleiders, scholen en jeugdhulpverleners. Samen vormen zij een keten van voorzieningen en fungeren als vangnet voor risicojongeren.

De aanpak van de gemeente Breda voor het schooljaar 2003-2004 richt zich vooral op het verder verbeteren van melden, registreren en doorverwijzen van gemelde leerlingen. Daarnaast is het van essentieel belang dat leerplichtconsulenten veel direct contact houdt met de scholen.

Breda, 10 december 2003