De Unie


Laatste nieuws
Kenniswerker Philips nu ook aan de beurt

Culemborg, 10 december 2003 - Dat elektronicaconcern Philips steeds meer productieactiviteiten naar het buitenland verplaatst, mag geen verrassing meer heten. Maar het lijkt erop dat de kenniswerker bij Philips nu ook aan de beurt is. Dat zegt Uniebestuurder Theo Willms in een reactie op de ontslagronde bij Philips MDS in Heerlen. Bij dit onderdeel verdwijnen 93 voornamelijk goed opgeleide mensen. In Heerlen produceert men elektronische componenten voor onder meer lcd-televisies, telefoons en luidsprekers. Vakbond De Unie eist duidelijkheid van de Philips-top over de positie van de kenniswerker.

Over de huidige kleine 30.000 medewerkers in Nederland zei Philips-topman Gerard Kleisterlee al eens op een Uniebijeenkomst vorig jaar: Dat is te veel. Kleisterlee achtte Nederland wel geschikt voor kenniswerkers. Maar volgens Willms blijkt die groep ook niet heilig meer en verhuist het concern ook de kenniswerker met stille trom naar andere landen. Zo vertrekt het hoofdkantoor van Philips Medical Systems naar de Verenigde Staten, omdat daar, volgens eigen zeggen, qua markt het zwaartepunt ligt voor Philips medische divisie. Maar ook bij LG Philips zie je deze trend. De Unie vraagt zich dan ook af wat de woorden van de Philips-topman uiteindelijk waard zijn?

De reorganisaties komen De Unie koud op haar dak. Er ontstaat zo langzamerhand een onrustige sfeer onder de hoger opgeleide werknemers van Philips. Niet echt een optimaal klimaat voor innovatie., zegt Willms. Volgens hem is er dan ook behoefte aan duidelijkheid. Een statement over de koers van R&D activiteiten (Research en Development) in Nederland is het minste dat de Philips-top zou kunnen geven.

De Unie zal deze week nog per brief duidelijkheid eisen bij de Raad van Bestuur van het elektronicaconcern.

woensdag, 10 december 2003