Ingezonden persbericht

P E R S M E D E D E L I N G
G R O E N ! F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 10 december 2003

Groen! wil geen groene stroomcertificaten voor verbrandingsovens
---

Groene stroom mag niet in diskrediet gebracht worden

De Groenen zijn niet te spreken over het voornemen van minister Bossuyt om voor elektriciteit geproduceerd door afvalverbrandingsinstallaties, groene stroomcertificaten te voorzien. Normaal gezien worden deze groene stroomcertificaten enkel gegeven voor vormen van hernieuwbare energie (bv. windturbines, zonnecellen, ..).

Door deze groene certificaten nu ook cadeau te doen aan de sector van de afvalverbranding, brengt men in feite de groene stroom zelf in diskrediet. En dat op een moment dat tal van milieu- en sociale organisaties mensen bewust maken om zoveel mogelijk om te schakelen op groene stroom.

Blijkbaar wil de minister met deze maatregel maskeren dat hij de vooropgezette doelstellingen voor voldoende groene stroom uit alternatieve energie, niet heeft kunnen waar maken. Door de stroom uit afvalovens groen te wassen, wordt de doelstelling in één klap wel behaald. Maar het gaat dan wel om een papieren operatie met geen enkele extra winst voor het milieu. De druk om echte groene stroom te produceren, voor grote bedrijven, neemt dan immers sterk af. Een nep-maatregel die vergelijkbaar is met het kopen van 'hete lucht' in Oost-Europa .

Groen! vraagt de minister integendeel om eindelijk werk te maken van reële energie-maatregelen op sociaal en ecologisch vlak. Niet alleen de bedrijven, maar ook de gezinnen wachten nu al enige maanden op de positieve effecten van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt. Het feit is dat het monopolie van Electrabel onverkort gehandhaafd blijft en dat de minister dit gewoon gedoogt.

Ook het stelsel van warmtekrachtcertificaten voor bedrijven zou dringend in gang moeten schieten.

En ten slotte is er het feit dat Vlaanderen in Europees verband aan de staart bengelt wat de isolatie van particuliere woningen betreft. Federaal milieuminister Van den Bossche heeft terecht aangedrongen op meer inspanningen rond de isolatie van overheidsgebouwen. Het uitblijven van isolatienormen voor particuliere woningen was de bevoegdheid van minister Stevaert en nu van minister Bossuyt. Groen! is vragende partij om op dit vlak meteen tot de actie over te gaan en niet te wachten tot 2006, zoals het laatste voorstel was. Investeren in energiezuinige woningen is een zekere piste om honderden nieuwe jobs te creëren in Vlaanderen. Een groene maatregel die de mensen geld zal opbrengen. Waar wachten we op?

Johan Malcorps
Vlaams parlementlid Groen!
0495 27 59 65

---
Meer informatie:
Groen!-fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02 552 42 13 fax: 02 552 44 31
e-mail: vl.parlm@groen.be